24 maj 2014

Örtsallad med rödbetor och fetaostkräm

 
Nu har jag varit på Coop i Strömstad och hamstrat en hel del varor från Saltå Kvarn. För du har väl inte missat att det just nu är 50 % rabatt i alla Coop butiker i Sverige på Saltå Kvarns produkter?

Jag var i Coop butiken i Strömstad, som är den som ligger närmast för mig. Det enda jag inte fick tag i var dinkelmjöl, för det var helt slut och de hade inte fått in de varor de hade beställt. Men då fick jag med mig en kupong som jag kan använda vid nästa gång och får då 50 % rabatt på Saltå Kvarn produkter. Det kallar jag service!

Utom varor från Saltå Kvarn så fyllde jag vagnen med allt sådant som jag inte hittar i Norge och som jag saknar. Och givetvis ekologiska grönsaker. Massor! Lyckligast blir jag när jag hittar rödbetor.

Rödbetor är vackra, nyttiga och goda. Och där ifrån är ju inte steget långt till dagens recept.

Sallad för 2 personer eller som sidorätt för 4 personer

Ingredienser:
3-4 stora rödbetor
2 händer färsk bladpersilja
1 hand färsk basilika
1 hand färsk oregano
1 hand färsk timjan
(välj de örtkryddor du gillar)
2-3 stora händer med rucola sallad
2-3 stora händer med fältsallad
(välj gärna andra salladssorter)
1 avokado
½ slanggurka
½ rödlök

Vinaigrette:
2 msk äpplecidervinäger
1 msk olivolja
1 msk saft från citron
Salt – jag använder himalayasalt
Grovmald svartpeppar
Evt. lite honung

Fetaostkräm:
1 dl neutral matyoghurt, typ turkisk yoghurt
100 g fetaost - jag använder ost gjord på blandning av get- och fårmjölk
1-2 vitlöksklyftor
Salt – jag använder himalayasalt
Grovmald svartpeppar
Gör så här:
Börja med rödbetorna. Skrubba och lägg dem i kallt vatten med himalayasalt. Koka upp och sänk sen värmen så att det bara sjuder. Låt sjuda tills rödbetorna är helt genomkokta. Du testar det enklast med en baknål. När rödbetorna är helt genomkokta, ta upp dem med en hålslev och lägg dem att svalna.

Skala och tärna rödbetorna – enklast med en vass liten kniv. Jag använder alltid handskar eftersom rödfärgen rödbetorna ger kan vara svårt att få bort.

Blanda vinaigretten med alla ingredienserna. Det finns en del olika äpplecidervinäger på marknaden med olika surhetsgrad så du får smaka dig fram om du behöver honung. Jag använder en äpplecidervinäger med naturligt låg surhet som gör att jag inte behöver honung.

Häll vinaigretten över rödbetorna, blanda, och låt stå kallt ca 30 minuter.

Under tiden rödbetorna kokar kan du göra fetaostkrämen som också behöver lite tid i kylskåpet.

Mosa fetaosten och pressa vitlöken i en vitlökspress. Blanda med yoghurt och olja och smaka av med salt och peppar. Ställ fetaostkrämen kallt ca 30 minuter innan servering.

Grovhacka salladerna, tärna avokadon, strimla gurkan (jag använder en juliennestrimlare) och strimla löken tunt. Inte ta med den mjuka delen med kärnor i gurkan. Häll rödbetor och viniagretten över salladen efter att det har stått i kylskåpet, och blanda allt.

Servera salladen med fetaostkräm och hembakat bröd eller som en sidorätt.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...