26 maj 2014

Laktosfri vaniljsås med honung

 
Vaniljsås är användbart både till frukt- och bär paj och desserter och kan ätas både varm och kall. Tidigare har jag inte varit speciellt förtjust i varken vaniljsås eller vaniljkräm, men den här laktosfria och lite nyttigare varianten av vaniljsåsen har fått mig på fall.

Vaniljsås har ingenting med en 100 % basisk kost att göra, men för oss andra som håller 75/25 så kan vi tillåta oss en liten sked till desserten.
Ingredienser:
3 äggulor
5-5 ½ dl havregrädde iMat 14 %
3 msk honung – jag använder akasiahonung (du kan också använda ljus agavesirap eller agavenektar)
2 ½ tsk vaniljsocker - jag använder ekologisk med bourbonvanilj
1 krm äkta vaniljpulver
1 vaniljstång
¾ dl siktat dinkelmjöl


Gör så här:
Äggulorna vispas kraftig. Häll i honungen och vispa tills det är blandat. Blanda vaniljsocker, vaniljpulver och mjöl. Sikta mjölblandningen genom en finmaskig sil i äggblandningen. Vispa ihop ägg- och mjölblandning.

Vaniljstången delas på längden. Skrapa ur innehållet och lägg det samt skalet från vaniljstången upp i en gryta tillsammans med grädden. (Börja med 5 dl grädde) Låt grädden koka upp.

Ta ut skalet från vaniljstången och häll sen grädden kokhett i äggsmeten lite av gången eller i en fin stråle medan du vispar. Vispa 1 minut efter att all grädden är i blandningen. Häll över hela smeten i grytan och ställ att sjuda på svag värme medan du vispar.

Nu tjocknar krämen fort. Den är färdig i löpet av några minuter. Om du tycker den blir för tjock kan du här tillsätta lite mer mjölk till lagom konsistens. Låt vaniljsåsen svalna och ställ den sen i kylskåpet minimum 30-60 minuter innan du använder den så att vaniljsmaken får satt sig ordentligt.

Vaniljsås kan gärna tillagas dagen innan.


På bilden serverar jag vaniljsås till skivad färskt päron.


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...