29 maj 2014

Chili sin carne

 
Nej då, jag har inte skrivit fel. Sin betyder utan och carne betyder kött. Chili sin carne betyder helt enkelt - chili utan kött – och då förstår du säkert vad chili con carne betyder.

Men man måste inte ha kött i en god chiligryta. Och en god chiligryta behöver inte vara så stark att man tappar andan även om det ska vara lite hetta med chili. Lite hetta som inte tar bort all smak från de andra ingredienserna tycker jag är bäst.

Många förknippar gryträtten med México men den ska i utgångspunkt komma från USA, närmare bestämt Texas, New-México och Arizona - som all tre gör anspråk på att gryträtten kom från dem. I México hittar du den mest i gränserna mot USA och gärna i turisttäta områden.

Men oavsett vem som kan göra anspråk på ursprungsrätten så är chiligryta fantastiskt gott med sin balans av kryddor och starka framtoning.

Chiligrytan passar oavsett om det är till vardag eller fest. Precis som andra gryträtter smakar den ännu bättre dagen efter den är tillagad och kan därför förberedas så att du på festdagen bara kan mingla och mysa.
Ca 6 port

Ingredienser:
2 banan schalottenlök eller 2 gula lök
2 ½ - 3 röd chili
3 vitlöksklyftor
2-3 röda paprikor
4 stänger stångselleri
5 dl stora vita bönor, koka själv eller konserverade färdigkokta. Skölj bönerna noga innan användning om du använder färdigkokta.
6 dl krossad konserverad tomat
1 ½ dl vatten 
3 msk tomatpuré
3 krm paprikapulver
3 krm spiskummin
1 tsk mald kanel
3 krm mald koriander
3 tsk salt – jag använder havssalt eller himalayasalt
2 ½ tsk grovmald svartpeppar
Rapsolja och kokosolja till stekning

Ev. chilipulver och mer salt och peppar

Gör så här:
Börja med att förbereda alla grönsaker

Finhacka lök, vitlök och chili. Ta bort kärnorna från chili om du inte vill ha en super kryddstark chiligryta.

Paprika och selleri hackas i ungefär lika stora delar.

Ta like delar kokosfett och rapsolja i en stor gryta, ca 1 ½ msk av varje (du kan också bara använda det ena eller det andra). Stek lök, chili och vitlök mjukt på medium värme. Det ska inte ta färg.

Tillsätt paprika och selleri och lått det sura med ett par minuter. Tillsätt sen krossad tomat, tomatpuré, vatten och alla kryddorna.

Blanda väl och låt chiligrytan stå och sjuda på svag värme ca 30 minuter under lock. Tillsätt bönorna och smaka av med peppar, salt och eventuellt chilipulver om du tycker att du inte fick nog chilismak. Det beror på hur stora och starka din chili är.
Om din chiligryta är för stark kan du tillsätta mer krossad tomat tomatpuré  för att hitta smakbalansen.

Låt gryträtten sjuda på svag värme i ytterligare 30 minuter.
Jag serverar min chiligryta med persiljeyoghurt och hembakat bröd.

Chili sin carne kan med fördel frysas, så när jag gör gryträtten dubblar jag gärna och fryser sen in lagom portioner som är enkelt att ta fram och värma upp på dagar när man inte har tid att laga mat.

Persiljeyoghurt

Ingredienser:
3 dl neutral tjock matyoghurt typ turkisk yoghurt
1 ½ dl finhackad persilja – helst bladpersilja
1 ½ dl små tärnad gurka utan kärnhuset i mitten

Blanda alla ingredienser och servera direkt.

Härligt svalkande till den heta chiligrytanMissa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...