14 maj 2014

Apelsinsmoothie med ananas och kiwi


Har ni hört väderprognosen? Nu kommer äntligen värmen till stora delar av Sverige och Norge. För norrmännen är det ju extra glädjande att det är spått vackert väder på lördag eftersom det är nationaldagen här i Norge. Och den firas med pompa och ståt.

Eftersom värmen nu är på väg så blir det i dag en läskande frisk, god och naturligt sötad smoothie med inspiration av frukter från medelhavet. En mjuk övergång från vackra Spanien till vackra Norden.

Basen till denna smoothien är apelsin. Den vackra gula apelsinen med mycket C-vitamin. Eftersom jag inte har skrevet något speciellt om apelsin tidigare, så är det väl på tiden. För apelsin är så mycket mer än bara C-vitamin.

Apelsiner:
Apelsiner innehåller flavonoiden. Flavonoider är kemiska föreningar som fungerar som antioxidanter.

Generellt kan man säga att Flavonoider återfinns i färgrik, och i synnerhet, gul mat. Utom apelsin hittar du mycket flavonoider i lök, broccoli, äpplen, röda druvor och i äggula. Flavonoider. Du kan äta hur mycket Flavonoider som helst utan att vara rädd för överdosering eftersom de är vattenlösliga och ett eventuellt överskott följer med urinen ut.

Mest flavonoider hittar man i växternas yttersta delar, som i skalet. För att få i sig så mycket flavonoider är det inte bara viktigt vad man äter, men även hur man behandlar livsmedlen. Grönsaker och frukter ska ätas råa eftersom flavonoider förstörs vid upphettning.

Det sägs att flavonoider motverkar dåligt minne och man tror att det är för att flavonoider, precis som andra antioxidanter, skyddar kroppens celler. Flavonoider är också starkare antioxidanter än Vitamin C och E samt att de ökar effekten av Vitamin C.

Apelsiner innehåller flavonoiden hesperidin som i studier visar att det sänker kolesterolet och stoppar inflammationer. Hesperidin har även visat sig kunna minska hösnuva, sänka blodtrycket, sakta ner virus och stabilisera blodsockret. Och det är väl därför man alltid får besked om att ta C-vitaminer när man börjar bli krasslig.

Apelsiner innehåller även folat som är en sort B-vitamin, och är nödvändig för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat ger blodbrist (anemi). De bästa naturliga källorna till folat är mörkgröna bladgrönsaker och olika slags kål, rödbetor, bönor, kikärter, linser, frukt och bär.


För utom apelsin så har vi ett par ingredienser till som är nyttiga:


 

Kiwi:
Kiwi innehåller också mycket folat. I tillägg innehåller kiwi nästan dubbelt så mycket C-vitamin som en apelsin och innehåller också ett proteinspaltande enzym som är bra för matsmältningen.Du hittar också mycket vitamin E.

Också de små svarta fröna är bra för kroppen. De innehåller rikligt med alfalinolensyra, en speciell omega-3-fettsyra som skyddar kroppen mot hjärt- och kärlsjukdomar. Kiwin har också fibrer som hjälper till att hålla ett lågt kolesterol och blodsocker.Ananas:
Ananasen innehåller mycket vitamin A och en hel del vitamin C och hjälper kroppen att ta upp järn. I tillägg har den nyttiga kostfibrer och bidrar till ökad matlust. Den innehåller också enzymet Bromelain som underlättar på magsmältningen, är bra för blodomloppet och sänker kolesterolnivået i kroppen.


Kokosolja:
När du gör smoothie eller andra rätter med frukt och grönsaker så inkludera gärna lite kokosolja. Kokosfettet hjälper kroppen att enklare ta upp vitaminerna.

Apelsinsmoothie med ananas och kiwi
Till 2 stora glas


Ingredienser:

3 dl apelsinjuice från färska apelsiner eller från apelsinjuice utan konserveringsmedel och socker
250 g skalad färsk ananas
150 g skalad färsk grön kiwi
2 msk kokosfett – jag använder Cocosa

Gör så här:
Lägg alla ingredienser utom kokosfett i en blender eller matberedare och kör på full effekt tills allt är en enda fruktjuice.

Smält kokosfettet och häll i detta sist och kör lite till med blender eller matberedare.

Om du tycker smoothien är för tjock kan du tillsätta lite mer apelsinjuice.

Lägg krossad is eller iskuber i två glas och fyll upp med smoothien.

Klar till att njutas och drömma sig bort i vackra minnen från sydligare breddgrader.

Nu är jag klar för mer värme!Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

8 kommentarer:

 1. Så gott & ja nu blir det Sommarvärme/Kram fina du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu äntligen kommer sommaren kära dig :o) Hoppas du har en fin helg. / Kram Kicki

   Radera
 2. Skulle önska ett recept på smoothie med vaniljsmak - Finns det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Du kan givetvis tillsätta lite vanilj för att få vaniljsmak på smoothien. Men frukten vill nog ta överhand på vaniljsmaken och kommer inte fram som huvudsmak. Men du kan alltid göra en milkshake med vanilj. Då blir det mer vaniljsmak. :o) /Kicki

   Radera
 3. Hittade en Vaniljsmoothie :)
  här * http://www.hittarecept.se/click/index/1916582/?site=vardagfest.blogspot.se
  En annan god med Vanilj & Hallon ifall du vill testa hihi finns här
  * http://www.polarica.se/Konsument/Recept/Mellanmal--Smoothies/Hallon--vaniljsmoothie/

  /Kram fina du

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så bra att du hittade något du gillar - men inte för att vara petig, men vaniljsmoothien kallar inte jag en smoothie när man använder yoghurt och grädde - och ingen vanilj. Men det gör ju det samma. Huvudsaken att du gillar den. Jag kan tyvärr inte äta den - innehåller allt för mycket som jag inte mår bra av. Men tack för att du delar med dig :o) / Kicki

   Radera
  2. Nä,det var ju Vaniljpulver & såklart ska det vara äkta Vaniljstång :)
   Får se om jag testar /Kram fina du nu åker vi till Slottet hihi

   Radera
  3. Så mysigt! Ha det fint på slottet :o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...