3 april 2014

Vegetarisk böngryta med sötpotatis och dinkel

 
Så kom den stora grytan fram. Jag älskar när man sakta bygger upp middagen, ingrediens för ingrediens och känner hur doften sprider sig i hela huset. Känner hur smak och doft går i harmoni och utvecklas i det grytan står där och puttrar.

Gryträtter är ju alltid tacksamt att göra. Alla kan hjälpas åt med att skala, hacka och röra oavsett ålder. Det är inte heller något problem att laga mat till många. Det är inte många minuters extra arbete för att göra en gryträtt för åtta i stället för fyra.

Gryträtter passar lika bra till vardags som till fest. Det är ju bara så härligt att samla vänner och familj över grytorna och avsluta med en festmåltid för både stora och små.

Så nu är det bara att invitera till storgille i helgen.4-6 personer beror på vad du serverar till

Ingredienser:
1 gul lök eller schalottenlök
2 dl hela dinkelkorn
400 g sötpotatis
200 g stjälkselleri
200 g kokta vita bönor
100 g gröna ärtor - jag använder frusna ekologiska ärtor
600 g krossad tomat
2 ½ -3 dl vatten
2 msk tomatpuré
100 g färsk spenat eller mangold (du kan också bruka frusen)
1 tsk paprikapulver
1 ½ tsk torkad oregano
2 ½ tsk torkad timjan
Salt – jag använder himalayasalt
Grovmalen svartpeppar
Ca 2-3 msk olivolja till stekning.

Gör då här:
Börja med att skölja, skala och hacka grönsakerna. Löken finhackas, sötpotatisen tärnas i ca 1 ½ cm tärningar. Sellerin delas upp i ca 1 ½ cm delar och spenaten finhackas. Skölj dinkenkorn och bönor genom en sil och låt det mesta av vattnet rinna av.

Häll olivolja i en stor gryta. Stek löken på medium värme tills den är genomsiktig.

Häll i dinkelkorn, sötpotatis och selleri och låt det surra med i grytan en minut innan du tillsätter bönor, ärtor, krossad tomat, tomatpuré och vatten (börja med ca 2 ½ dl vatten).

Häll i kryddorna samt att jag börjar med ca 3 tsk svartpeppar och salt. Rör runt, ge gryträtten ett uppkok och sätt sen ned värmen och låt gryträtten stå med lock på svag värme, bara så att det bubblar sakta små bubblor, i ca 45-60 minuter. Rör om ett par gånger under koktiden.

När gryträtten närmar sig färdig, lägg i och rör ned den hackade spenaten. Den behöver bara ett par minuter och sjunker fort i hop i gryträtten. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs och smaka av med salt och peppar ev. mer av andra kryddor.

Jag serverar gryträtten med nybakat bröd, grönsallad och riven pecorino (eller du kan välja parmesan).

Jag gillar verkligen enkla rätter som detta med mycket smak som du enkel kan dela med många.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...