14 april 2014

Söta havrekex

 
Oj vad helgen försvann fort. Redan måndag igen. Men även om det nu är måndag så har i vart fall jag en kort vecka eftersom påsken hos mig startar på torsdag. Det blir nog lite tomt på jobbet eftersom många har tagit ledigt dessa tre dagarna som nu kommer.

Vädret har inte varit det allra bästa häri helgen så jag har pysslat lite hemma och givetvis blev det några timmar på köket. Lite experimentering är alltid kul och mitt experiment resulterade i dagens recept med havrekex.

Antal beror på hur stora du gör dem och vilken form du använder.

Ingredienser:

1 dl havregryn
3 dl siktat dinkelmjöl
½ tsk bakpulver – jag använder bakpulver med vinsten ***
1 krm salt – jag använder himalayasalt
3 msk honung – jag använder akasiahonung
3 msk kokosfett – jag använder Coccosa

Gör så här:
Blanda de torra ingredienserna.

Smält honung och kokosfett. Låt svalna till fingervarmt och häll det över mjölblandningen. Blanda ihop allt till en deg. Lägg degen i kylskåpet för att vila 20-30 minuter. Om du har degen i kylskåpet längre tid så blir den stel på grund av kokosfettet. Då måste den få mjukna i rumstemperatur innan du kan baka ut den.

Kavla ut degen. Använd lite mjöl om degen vil fastna i underlag eller kavel. Kavla ut degen till ca ½ tjock. Använd pepparkaksformar eller enkel skär med en kniv eller baksporre ut dina kakor.

Flytta kexen till en bakplåt med bakplåtspapper.

Kexen gräddas i förvärmd ugn på 200˚C i ca 6-7 minuter beroende på ugn. Du kan lägga kexen tätt på plåten eftersom de inte flyter ut.

Låt kexen svalna på plåten eftersom de fortfarande är mjuka när de är varma.

Så blev det mumsiga kex till fikan.

Hoppas du får en fin måndag!
*** Jag använder bakpulver med vinsten eftersom jag inte tål vanligt bakpulver lika bra. Bakpulver med vinsten finns att köpa ekologiskt och den innehåller inte aluminium. I alla recept med detta bakpulver kan du använda vanligt bakpulver.
Ska du köpa bakpulver med vinsten i Sverige så kan du förhöra dig på hälsobutiken. Det finns också att köpa på nätet på www.ekonaragavle.se som ligger i Gävle.
I Norge finns bakpulvret att köpa i de flesta hälsokostbutiker. Har de inte på lager så kan de säkert ta in detta eftersom Helios har eget bakpulver med vinsten. Du kan läsa mer på www.helios.noMissa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Så söta knytten med Havrekex ♡ ...
  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack.:o) Goda små söta knytten :o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...