10 april 2014

Rostade grönsaker i sallad med krämig salladsdressing

 
Det är fantastiskt gott och enkelt att rosta grönsaker i ugnen.

Men när jag säger rostade grönsaker i ugnen så skiljer jag på det och ugnsbakade, även om båda blir tillagade i ugnen. Rostade grönsaker ska fortfarande ha lite tuggmotstånd när de är färdiga, alltså inte bli helt mjuka och sladdriga.

När man sen blandar de rostade grönsakerna med färska grönsaker så blir det en härlig kombination på smak och struktur.

Jag har i tillägg använt rucola- och fältsallad. Fältsallad med sina karaktäristiska små gröna bladbuketter och friska smak och rucolan med sina spretiga blad med en speciell och lite kryddig smak med hint av rädisor. Båda rika på vitamin A, C, B (speciellt folat) och K.

Vanligtvis ville jag väl ha stoppat där, men en krämig, och helt underbar dressing som balanserar smakerna, är pricken över i. Jag kunde nästan ätit den med sked
Använd grönsaker du har hemma. Jag har använt:


Ingredienser:
Blomkål
Broccoli
Lök
Morot
Torkad timjan
Torkad basilika
Havssalt i flingor
Grovmalen svartpeppar
Olovolja

Andra ingredienser i salladen:
Sallad – jag har använt rucola och fältsallad
Fetaost – jag anvander fetaost gjord på get- och fårmjölk

Ingredienser dressing:
1 dl extra virgin olivolja av bra kvalitet
1 ½ dl vatten
175 g dadlar
10-15 g röd lök
2 tsk bruna senapsfrön
¾ tsk salt – jag använder himalayasalt
1 ½ msk äpplecidervinäger
1 dl citronsaft
½ tsk svartpeppar

Gör så här:
Alla grönsaker som ska rostas, tvättas och eventuellt skalas. Dela upp allt i ungefär lika stora delar. Jag delar morötterna i ca 1 ½ - 2 cm och delar sen upp resten i ungefär samma storlek. Använd stjälkarna också på både broccoli och blomkål.

Lägg grönsakerna i en stor ugnssäker from eller på en bakplåt – du kan gärna använda bakplåtspapper.

Strö över ett tunt lag med kryddor och salt och häll över olja. Jag häller ett jämt lager med olja utan att dränka grönsakerna.

Sätt grönsakerna i förvärmd ugn, 200˚C och låt dem rostas i ca 40-45 minuter. Rör om bland grönsakerna ett par gånger så att de rostas jämt. Ställ grönsakerna för att svalna.Gör dressingen medan du väntar på att grönsakerna ska bli färdiga i ugnen.

Om dadlarna är torra bör de läggas i vatten några timmar så att de blir mjuka igen. Jag rekomanderar att du köper stora mjuka dadlar som ofta finns i lösvikt i stället för de torra dadlarna som ligger färdigpackade. De är ofta väldigt torra och skalet nästan mumifierat.

Fina dadlar hittar man ofta hos försäljare med grönsaker och stort urval av mer exotiska varor än vad du hittar i en vanlig matbutik.

Häll alla ingredienser i en blender eller matberedare och kör tills allt är en härlig krämig dressing. Smaka av så att du är nöjd med smaken och ställ sen dressingen kallt tills den ska användas.

När de rostade grönsakerna är kalla, blanda dem med rucola och fältsallad. Strö över fetaost och servera med dressingen.Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

1 kommentar:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...