4 april 2014

Rödbetsmarmelad

Marmelad med rödbetor
 
Vad är det för skillnad på sylt och marmelad? Ja sån rent visuellt så kan vi väl alla svara att sylten är mer rinnande och marmeladen mer fast och bredbar. Och det är just den skillnaden som är allmänt vedertaget.

Sylt och marmelad förknippar man mest med frukt och bär, men det går också att använda många grönsaker. Rödbetan blir ju väldigt söt i sig själv när den får koka riktigt mjuk och är därför ypperlig att använda till detta.

Jag är glad för att det fortfarande går att hitta ekologiska rödbetor eftersom jag tycker att  rödbetsmarmelad är vansinnigt gott. Hoppas ni också vill tycka om min rödbetsmarmelad
 .
Eftersom jag inte använder konserveringsmedel gör jag mindre mängder. Marmeladen håler fint i kylskåpet ett par veckor.


Ingredienser:
500 g rödbetor
1 ½ msk äpplecidervinäger
3 msk färsk citronsaft
1 ½ dl kokosblomstsocker
½ tsk salt – jag använder himalayasalt

Kokar rödbetorna i:
Vatten som täcker rödbetorna i grytan
1 msk salt/liter vatten jag använder himalayasaltGör så här:
Skrubba rödbetorna. Lägg dem i kallt vatten med himalayasalt. Koka upp och sänk sen värmen så att det bara sjuder. Låt sjuda tills rödbetorna är helt genomkokta och mjuka. Du testar det enklast med en baknål. När rödbetorna är helt genomkokta, ta upp dem med en hålslev och lägg dem att svalna.

Skala rödbetorna när de har svalnat. Jag använder alltid handskar eftersom rödfärgen rödbetorna ger kan vara svårt att få bort. Rödbetorna är enklast att skala genom att skrubba dem med en bit hushållspapper. Skalet faller enkelt av. Grovhacka rödbetorna.

Häll socker och citronsaft i en tjockbottnad gryta och lägg i rödbetorna. Sockret smälter ganska fort.

Ha plattan på medium värme, rör om ofta, ofta i ca 5 minuter och låt rödbetorna bli karamelliserat.Ta grytan av värmen och kör med en stavmixer till en fin slät konsistens. Sätt tillbaka grytan på spisplattan, häll i vinäger och salt. Marmeladen ska nu stå på svag värme under lock i ca 1 timme.

Smaka av marmeladen efter ca halva tiden för ev. mer salt, socker, citron. Rödbetorna kan bli lite olika söta och det beror också på vilken äpplecidervinäger du använder.

När marmeladen är färdig hälls den upp direkt i väl rengjord burk eller glas.
Jag kokar alltid min burk för att vara säker på att den är steril. Då håller marmeladen längre.

Servera marmeladen till ost, som pålägg eller till en middag som behöver ett ”sött” tillbehör.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...