6 april 2014

Knådfritt Yoghurtbröd med valnötter

 
Jag föredrar att baka med jäst eller surdeg, men ibland räcker inte tiden till. Då är det skönt med bröd som yoghurtbröd som är färdigt på 1 ½ timme, varav 10 minuter är förberedelser. För även om brödet går snabbt att blanda ihop så behöver bröd med dinkelmjöl gärna lite längre tid i ugnen.

Jag har använt bikarbonat i mitt yoghurtbröd för jäsning. När man använder bakpulver eller bikarbonat får man et härligt bröd på kortare tid men det håller inte lika längre som ett bröd med jäst eller surdeg.

MEN -det betyder inte att smaken är sämre. Men just när man använder bikarbonat – och också bakpulver – så får man bäst resultat om man tillsätter någon form för syra. Det kan vara yoghurt, filmjölk, honung, kakao, citron eller frukter och bär med hög syrlig nivå. Det gör man eftersom bikarbonat reagerar med syra och det bildas då koldioxid som löser sig i vätskan och bildar kolsyra. Processen gör att degen reser sig i ugnen.

Men för att inte blanda ihop begreppen här så betyder det inte att alla syrliga livsmedel har ett lågt basisktbildande nivå. Många av de livsmedel som vi upplever sura eller syrliga är faktisk basiskbildande.

Med detta enkla recept finns det ingen ursäkt – Alla kan baka!Till ett bröd behöver du:

Ingredienser:
2 dl havregryn
5 dl siktat dinkel
2 tsk bikarbonat
1 ½ tsk havssalt, flingsalt
1 dl rivet äpple
4 dl naturell yoghurt
1msk honung – jag använder akasiahonung
Toppas med hackade valnötter

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175˚C. Kläd en brödform med bakplåtspapper.
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål.

Tillsätt äpple yoghurt och honung och blanda allt väl. Konsistensen på degen kan nu variera efter vilken sorts yoghurt du använder. Jag använder en tjock matyoghurt och får då en en samlad kladdig deg. Använder du en mer rinnande yoghurt så blir degen mer rinnig. Men det gör det samma. Resultatet vill bli det samma.

Häll eller tryck degen ned i brödformen. Om degen inte är rinnig kan du använda en slickepott som du doppar i vatten och breder ut degen jämn.

Hacka valnötterna och strö över ett jämnt lager. Du kan också använda andra nötter eller mandel.Sätt brödet i den varma ugnen och grädda i 1 timme 20 minuter (80 minuter). När brödet är färdigt kan du kontrollera med en baksticka att brödet är helt torrt. Låt brödet svalna på bakgaller under bakduk.

Njut sen ditt nybakade bröd och ta emot ovationer från dina gäster!

Ha en skön söndag!Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...