29 april 2014

Basisk lunchsallad

 
Under arbetsveckan tar jag med mig egen lunch till jobbet. Jag har alltid en sallad med mig som har ett högt basisk innehåll. Antingen äter jag bara salladen och blandar in ”matigare” ingredienser, eller tar med rester från en middag hemma som jag kompletterar med en sallad.

Oavsett så äter jag varje dag mycket grönsaker och då helst i rå form. Jag håller mig mätt i många timmar och skulle jag vilja ha ett mellanmål är lite mandlar och en frukt lagom för mig.

Jobbigt tänker du? Göra en sallad varje dag. Nej, jag gör inte min lunchsallad varje dag. Jag planerar för ett par dagar och gör en stor omgång med sallad när jag är i gång. Då har jag sallad för ett par dagar.

När jag bakar bröd gör jag storbak och fryser in lagom mycket bröd i ”portioner” för vad jag beräknar att äta i löpet av en dag. Då är det enkelt att ta fram en påse när man behöver. Hembakat bröd till salladen är inte bara gott, men gör sin nytta för upptag av bland annat av vegetariska proteiner i tillägg, så det är en bra kombination med sallader och baljväxter.

Fryser du in brödet samma dag som det är bakat så är brödet som nybakat när du tar fram det. Du stoppar åldringsprocessen när det hamnar i frysen och brödet fortsätter från det punkt när det blir upptinat.

Med lite planläggning är det enkelt att ordna snabba luncher och middagar. Även om jag står mycket på köket så har inte heller alla mina dagar lika mycket utrymme för matlagning.

Här är en sallad som jag tycker är enkel att tillaga, håller sig fräsch några dagar i kylskåpet, fullproppad med vitaminer och mineraler – och är super basisk.


Har du lyst att prova min sallad?

Ingredienser:
Grön sallad – Gärna mörk gröna varianter som innehåller mycket järn. Jag blandar gärna olika salladssorter. Mina favoriter för stunden är en blandning av fältsallad och rucola sallad - mycket basisk

Bladpersilja – min absoluta favorit av örtkryddor som blandas i sallad. Jag använder ca halvparten av det jag har av sallad, fint hackad. - mycket basisk

Gurka - mycket basisk och innehåller mycket vatten

Körsbärstomater – vanliga tomater går också bra, men jag tycker det blir mindre utvattnat när jag har körsbärstomater - mycket basisk

Röd paprika – riktig C-vitamin bomb och mycket basisk

Kokta kikärtor – bra proteinkälla - bönor och andra baljväxter fungerar också bra

Kokt hel dinkel – proteiner och basisk - bra i kombination med kikärtor och baljväxter

Granatäpple - Härligt syrlig utan att bli sur i smaken. Mycket basisk

Dressing:

En god och mild extra virgin olivolja - också basisk
Saft från färsk citron - mycket basisk
Lite grovmald svartpeppar
Ev, lite himalayasalt eller havssalt om du tycker det behövs

Gör så här:
Mät upp dinkelkornen och skölj dem noga genom en sil.

Häll dem i en gryta och tillsätt dubbelt så mycket vatten som dinkel (t.ex. 2 dl dinkel/4 dl vatten). Tillsätt gärna lite salt. Jag använder himalayasalt som också är basisk.

Ge blandningen ett uppkok och låt det sen sjuda på medium temperatur 45-60 minuter. Låt svalna innan du använder det i salladen.

Hacka, riv och dela alla ingredienser i önskad storlek. Häll över dressing. Behöver inte mätas, ta på känsla. Blanda och servera.Kombinera andra ingredienser och smaker. Lägg gärna till avokado, stångselleri, bruna oliver, lök, fetaost gjort på get- och/eller fårmjölk. Hackade mandlar, ev. torrostade i stekpanna. Ibland river jag också morötter, broccoli, blomkål eller vitkål som jag blandar med i salladen. Speciellt stammen på broccoli är toppen gott.

Som du förstår, här kan ändras, läggas till och tas bort i det oändliga.

Hoppas det kan inspirera dig till att göra din egen favorit basiska sallad.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Mumms - Klart jag vill prova denna salladen.
    Tack så ♡ -ligt för receptet & vackra foto/Kram fina du!

    SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...