25 mars 2014

Våfflor med kokos och lime

 
På väg hem från jobbet i går började jag tänka på våfflor. Det är ju våffeldagen i dag och i år är det dags för våfflor med en twist tycker jag. Så hela turen hem, som tog 45 minuter, satt jag och tänkte på olika smakskombinationer och ingredienser.

Jag kastade mig in på köket för att inte tappa bort receptet jag hade i mitt huvud och startade upp med stor iver.

Resultatet blev fantastiskt gott – och min största matkritiker (min son) gav tummen upp. Så då kan jag ju inte annat än dela med mig av receptet.
Ett par tips:
Lönnsirap kan uteslutas för sockerfritt alternativ, eller söta med lite sukrin eller agavesirap.
Ägget kan bytas ut mot 1 dl linfröskum (5 msk linfrö och 6 dl vatten kokas i 3-4 minuter. Låt stå 3-4 minuter och sila sen genom en finmaskig sil ut 1 dl linfröskum som vispas fluffig)

Röran räcker till 7 våfflor

Ingredienser:
½ dl rapsolja
1 ägg – jag använder KRAV ägg
3 ½ dl siktat dinkelmjöl
3 dl kokosmjölk
½ tsk salt – jag använder himalayasalt
½ tsk äkta vaniljpulver
1 msk äkta lönnsirap
2 lime. Både saft och skal
½ tsk färsk riven ingefära
½ dl kokosflingor

Gör så här:
Riv skalet på limen fint och pressa ut limesaften. Jag använder givetvis ekologiska lime och de är naturligt lite mindre än inte ekologiska lime.

Vispa ihop alla ingredienser. Låt våffelröran stå 15 minuter. Rör runt och grädda sen våfflor i varmt våffeljärn.

Smörj järnet med lite rapsolja till första våfflan, sen behöver du inte mer fett eftersom röran innehåller olja. Lägg våfflorna på bakgaller tills du ska servera så att de håller sig frasiga.

Till mina våfflor serverade jag lime- och kokosyoghurt och frusna blåbär.

Lime- och kokos yoghurt gör du så här:
Blanda 2 dl tjock matyoghurt typ grekisk eller turkisk yoghurt (med eller utan laktos) med 1 dl kokosflingor, skalet från 1- 2 lime, saften från 1 lime och 2-3 msk lönnsirap. Smaka av och tillsätt mer lime eller sötning efter smak. Du kan också söta med ljus agavesirap.

Blanda och ställ kallt 30-45 minuter innan servering. Öka på mängden om du får många gäster.

Fler recept på våfflor hittar du HÄR

Ha en härlig våffeldag!Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Lime & kokos låter spännande ...
  Ha en härlig Våffeldag vännen/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt frisk smak :o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...