9 mars 2014

Ugnsbakade rödbetor med Chevré och pistagenötter

 
I går var det då Melodifestivalens final i Sverige. Jag gissar mig till att många satt bänkade framför Tv:n. Jag kan inte skryta på mig att jag brukar se den, och gjorde inte det i går heller. Men för första gången följde jag med på den norska Melodifestivalen som hade delfinal nr 2 i går. För en av deltagarna var en ung tjej på 19 år, som kallas Charlie.

Charlie, eller Charlotte som hon egentligen heter, har jag varit fotballtränare för i några år. Charmerande glädjespridare redan som liten. Så det var ju klart att jag var tvungen att både hålla tummarna och rösta på Charlotte. Jag blev så stolt över Charlotte och jag kan bara gissa mig till hur stolta hennes föräldrar är nu, för hon gick också vidare till finalen som kommer nästa helg. Grattis lilla Charlotte!

Utöver det så var det rödbetor som var i mina tankar… ha ha… För om man gillar rödbetor så finns det så mycket gott man kan göra. Så det blir bara så att varje gång jag ser ekologiska rödbetor i affären så måste jag köpa dem. 

Jag gör ju många recept om igen eftersom jag är väldigt förtjust i rödbetor. Men nu var det dags för ett experiment som jag har funderat på en stund. 

Ja, vad kan jag säga – det blev helt enkelt en explosion av smaker som är helt underbar. Inte svårt att göra heller. Ypperlig förrätt då den kan förberedas innan gästerna kommer eftersom den serveras kall.
Till 4 förrätter behöver du,

Ingredienser:
Rödbetor
Chevré
1 dl pistagenötter
1 lime, skal och saft
Salt – jag använder himalayasalt
Ca 5 msk ljus agavesirap eller agavenektar
Rapsolja
Rucola sallad

Gör så här:
Hur många rödbetor du behöver avgörs av hur stora de är. Och det igen bestämmer hur mycket Chevré du behöver.

Skala rödbetorna och skiva dem i ca 1 – 1 ½ cm tjocka skivor. Jag beräknar 2 skivor per person. Använd handskar så slipper du röda fingrar.

Häll lite olja i en ugnssäker form och lägg i skivorna snyggt utan att de ligger uppe på varandra. Använd inte en rostfri form för då vill rödbetorna fastna. En form av glas eller keramik är det bästa.

Strö på lite salt. Grädda dem mitt i ugnen i förvärmd ugn på 200˚C i ca 25-30 minuter.

Ta ut formen och vänd på alla rödbetsskivorna. Skiva upp Chevrén i ca ½ tjockt och lägg på osten på rödbetorna precis så att det täcker utan att det hänger utanför för mycket. Sätt dem tillbaka i ugnen och grädda ca 15 minuter till.

Ta upp rödbetorna och låt dem rinna av ett par minuter på hushållspapper innan servering.
Under tiden rödbetorna bakas i ugnen. Grovhacka pistagenötterna. Ta fram en stekpanna och smörj ett tunt lager med olja i pannan. Rosta pistagenötterna och rör hela tiden med en träslev så att inte nötterna bränns. Tillsätt lite salt, finrivet skal och saften från en lime.

Enklaste sättet att få ut all saften från limen er att du delar den i två och använder en gaffel som du sätter mitt i den halva frukten och vrider gaffel och frukt vars ett håll.

Rosta nötterna vidare tills all limesaften är borta. Häll upp de rostade nötterna i en skål och låt dem svalna innan du tillsätter agavesirapen.  Blanda väl.

Lägg lite rucolasallad på ett fat, två rödbetsskivor och till slut pistageblandningen. Klar till servering.Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...