1 mars 2014

Nyttigare variant av semlan – Petits choux med mandelkräm

 
Hur man än vrider och vänder på det så är det bara att inse. Söta bakverk kan inte bli basiskbildande.

Men man kan ju likväl göra söta bakverk (och desserter) mer nyttiga. Nu är det ju fastlagssöndag i morgon. För många är den där semlan helig. Den ska vara som den alltid har varit.

Om man vill veta varför det heter fastlagssöndag så måste man se i bibeln, för detta har egentligen med kristendomen att göra. Fastlagssöndagen inleder fastlagen som är de tre festdagar som inleder den 40 dagar långa fastan inför påskfirandet i kristen tradition. Fastan ska sen vara tiden till eftertanke inför påsken. På Fastlagssöndagen började Jesus och lärjungarna vandringen mot Jerusalem och under fastan öppnades sinnena och medvetenhet för andra människors lidande.

Kort sammanfattat så er vår semla helt enkelt inledningen på ett festligt 3-dagars frosseri för att sen fasta i 40 dagar. Men nu har jag varken tänkt frossa eller fasta.

Jag har funderat på hur jag ska kunna servera en luftigare men också nyttigare variant av semlan eftersom jag tycker det ofta blir så kompakt med vanliga släta bullar och grädde.  

Därför blev det petits choux, ett franskt bakverk som också går under namnet vattenbakelse i Sverige. Det fina med petits choux är att de är enkla att baka. Behöver inte jäsning. Ingen knådning. Och du kan fortfarande fylla dem med det du tycker smakar bäst.10 petits choux semlor

Ingredienser:
2 dl vatten
75 g äkta smör utan salt
2 tsk honung – jag använder akasiahonung (eller sötning du tål)
2 dl siktat dinkelmjöl
3 ägg – jag använder KRAV ägg
1 nypa salt – jag använder himalayasalt

Gör så här:
Ta vatten honung och smör i en kastrull och koka upp. När smöret har smält ta grytan från värmen och sikta ned mjölet genom en trådsil. Vispa ihop tills allt mjöl är borta och du har en degklump.

Häll över degen i en skål och fortsätt vispa tills blandningen är fingervarm. Du vispar då in mycket luft och får luftiga fina små bakverk,

När blandningen är fingervarm tillsätt en nypa salt och vispa ned äggen – ett i taget. Varje ägg ska vara helt invispat innan du vispar ned nästa. Smeten ska bli helt slät men seg.

Låt smeten vila 15-20 minuter så att mjölet får dra till sig vätskan ordentligt. Vispa sen igenom smeten och häll den sen upp i en spritspåse med en önskad spritsspets som inte får vara allt för liten.

Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och spritsa ut 10 ”bullar”. Inte sätt dem allt för tätt på plåten för de blir ca 50 % större efter bakning.
Sätt in plåten mitt i ugnen på 200˚C. När du har satt in plåten, sänk värmen till 175˚C och låt dem gräddas i ca 30-35 minuter beroende på ugn. De ska ha snygg gyllene färg. Inte frestas av att öppna ugnen för tidigt för då sjunker de ihop och blir platta som pannkakor.Ställ att svalna på galler under torr handduk.

Använd en vass kniv för att skära av ett lock. Fyll in de godsaker du vill ha, lägg på locket och strö lite florsocker genom en trådsil. Jag använder sukrin eller sötin florsocker i stället för florsocker.

I min semla som du ser på bilden har jag fyllt med mandelkräm och (frysta) bär.

Till mandelkrämen använder jag marsipan utan ägg som jag blandar med lite havregrädde till en krämig lätt rinnande konsistens. Fyller upp med krämen och lägger på frysta bär. Sätt på locket och strö lite sötin på tå toppen.


Du kan också göra mandelkrämen direkt med skållade, malda mandlar eller mandelmjöl som du blandar med grädde (jag använder havregrädde), någon form för sötning (yaconsirap, agavesirap eller annat som passar dig) och en droppe eller två av bittermandelarom.

Vill du ha mer traditionella smaker men i nyttigare variant utan laktos, kan du göra grädde på kokosmjölk eller cashewnötter.

Ha en skön helg!Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

14 kommentarer:

 1. Ser go ut - Tänker heller inte frossa eller fasta ....
  /Kram vännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vännen :o) Hoppas du har/får en fin helg / Kram Kicki

   Radera
 2. mums..ser smaskigt ut..måste testa :) kramis
  ps det är så svårt att se texten man måste fylla i blir oftast fel..ger upp efter 2 grr ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Milo :o)

   Vilken text är det som är svår att se? / Kicki

   Radera
  2. Ursäkta om jag lägger mig i Kicki,men...
   Tror Milo menar ord/nummerverifieringen man sjka fylla i innan kommentaren publiceras - Den går att ta bort om man vill/Söndagskramen från lilla mig

   Radera
  3. Åh, ja den.. (helt ok att du lägger dig i :o) ) Den är där av säkerhets grunder. Men nu har jag tagit bort den. Klart vi provar utan om det är det som är problemet. :o) Tack för att ni gör mig uppmärksam på sånt som inte fungerar som det ska. Hoppas det blir enklare att lägga inn kommentarer nu. /Kram Kicki

   Radera
  4. Så bra hihi ...
   Ja,jag har fått uppdatera den ett par ggr innan den blev rätt/Kram

   Radera
  5. Bra utan verifieringen lättare att kommentera då=)

   Radera
 3. Tack Milo och Fru Eriksson som uppmärksammade mig på problemet med verifieringen, som jag inte var medveten om. Verifieringen är borttagen och jag hoppas att det blir enklare för alla att skriva en kommentar ibland när man känner för det. Jag sätter stor pris kommentarer. Önskar er alla en fortsatt härlig söndag / Kicki

  SvaraRadera
 4. tjingelingen..ja jag menade verifieringskoden :) jag prövade sex ggr innan jag kom in..nu blir det lättare..
  Ha en fin dag /kramis

  SvaraRadera
 5. Tjohooooo vad lätt det gick..fnizzzzzz

  SvaraRadera
 6. Hej, kanske en dum fråga men använder du degvisp här?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Det finns inte dumma frågor. :o)

   Jag använder elvisp /Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...