27 mars 2014

Kamutbullar med dinkel och havre

 
Kamut kallas också för egyptisk vete eftersom man tror att det ursprungligen kommer från Egypten. Det är en egyptisk variant av durumvte. Man har hittat rester efter kamut i 6000 år gamla egyptiska pyramider. Den gången var det ju vanligt att man skulle se till att de döda kungarna, faraon, hade med sig mat på sin färd efter döden och kamut blev lagt i stora krukor runt graven.

Kamut är lite nötaktig i smaken. De stora kornen kan användas i stället för ris. De innehåller gluten och biologiskt är de ganska likt vete. Men till trots för att de innehåller gluten tål en del glutenallergiker kamut.

Kamut tillhör de 7 urkornen tillsammans med dinkel, amaranth, quinoa, bovete, teff och enkorn. Läs mer om de 7 urkornen HÄR.
15 stk

Ingredienser:
2 dl hela kamutkorn + 4 dl vatten (kan bytas ut mot hel dinkel)
4 tsk torrjäst (1 påse)
7 dl vatten, 37˚C
2 tsk honung – jag använder akasiahonung
4 msk olivolja
3 tsk salt – jag använder himalayasalt
3 dl havregryn
 I kg siktat dinkelmjöl (inkluderat mjöl vid utbakning)

Gör så här:
Börja med förberedning av kamut då det tar lite tid att koka den mjuk. Skölj kamutkornen genom en trådsil och koka upp med 4 dl vatten. Låt koka på svag – medelvärme i ca 45-50 minuter.  Skulle vattnet ta slut innan de har kokt färdigt, tillsätter du lite vatten till eftersom kornen behöver lite tid för att bli mjuka. Ställ kamutkornen för att svalna. Du kan använda dem när de har sjunkit i temperatur till ca 37˚C.

Jästen blandas ut med vattnet. Tillsätt honung, olivolja, salt och de kokta kamutkornen.

Krossa havregrynen med en mortel eller i en matberedare. Du kan också använda havregryn som redan är krossade- Blanda i havregrynen först och tillsätt sen dinkelmjöl lite åt gången och rör in det i degen.

Jag använder inte maskin när jag bakar med dinkel eftersom dinkelmjöl inte tål den samma hårda behandlingen som många andra mjölsorter.

När du har ca 1 dl kvar i mjölpåsen ska degen vara samlad men lätt kladdig. Spara det sista mjölet till utbakning. Ställ degen för att jäsa under plastfolie i ca 2 timmar – tills degen har dubbel storlek.

När degen har jäst färdigt, strö lite dinkelmjöl på bakbordet och häll ut degen. Strö pålite mjöl på toppen av degen också. I princip behöver du inte det sistamjölet för utbakning, men det underlättar då det blir enklare att hantera bullarna utan att de hänger sig fast i bakbord och bakredskap.

Samla ihop degen så att den blir ganska fyrkantig. Dela upp degen i 15 fyrkantiga/rektangulära bitar och lägg dem direkt på en plåt med bakplåtspapper.

Du kan pensla bullarna med lite olivolja och strö på krossade havreflingor om du känner för det.

Sätt över pastfolie och låt bröden jäsa ca 1 timme. Passa på att inte plastfolien rör bröden när de jäser eftersom det är svårt att separera plastfolie och jäst dinkeldeg efteråt.

Grädda bröden i mitten i förvärmd ugn på 250˚C i ca 15-20 minuter beroende på ugn. Låt bröden kallna på bakgaller under torr handduk.

Härligt saftiga bullar som gärna kan frysas.

Nu är det snart helg, bara torsdag kvar.

Ha en skön torsdag!

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

6 kommentarer:

 1. Nötaktig smak i bröd tycker jag om,ska testa dessa,föresten kakorna var riktigt goda=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hembakat bröd är alltid fantastiskt. Vardagslyx :o) Kul att du gillade kakorna / Kicki

   Radera
 2. Så gottit - Liknande bröd bakas på Vete & Råg här i Hjo hihi
  Riktigt lyxigt att gå dit på en gofika :)

  /Kram vännen & ha en härlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det härligt med nybakat :o) / Kram Kicki

   Radera
 3. Är kamutkorn samma som kamutvete ? Hittade endast dessa i affären.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Kamutkorn är det samma som kamutvete.

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...