22 mars 2014

Fylld paprika i ny skepnad med smaker från mellanöstern

 
Kommer ni ihåg 70-tals klassikern fylld paprika? Fylldes med köttfärs och sen stektes i ugnen.  Men man måste ju inte fylla paprikan med kött. Det finns ju så mycket annat gott att välja.

Så jag har nu livat upp den gamla klassiska 70-tals rätten i en mer modern twist med smaker från mellanöstern. Vansinnigt gott blev det.

Du kan givetvis göra min fyllda paprika som en huvudrätt, men jag har valt att göra den som en sidorätt. Den passar bra till både kyckling och fisk. Jag har serverat med vitfisk, ärt- och persiljepuré och grönsallad.

Receptet är till 1 paprika. Öka på mängderna om du skal göra flera.

Ingredienser:
1 röd paprika - det gör det samma vilken form. Jag använder "paprikasnacks", och givetvis ekologisk
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 ½ dl kokta kikärtor
½ dl hel dinkel
1 dl vatten
1 nypa salt – jag använder himalayasalt
1 nypa grovmalen svartpeppar
1 nypa maldspiskummin
1 nypa mald koriander
Fetaost – jag använder fetaost gjord på get- och fårmjölk
Olivolja till stekning
Toppa med hackad persilja

(byt ut fetaosten mot vegetariskt alternativ om du vill ha paprikan helt vegetarisk)

Gör så här:
Börja med att koka de hela dinkelkornen. Skölj kornen genom en sil, lägg dem i en gryta och tillsätt vattnet och en nypa salt. Låt koka upp och sänk sen värmen så att det får stå och dra i ca 30-45 minuter - tills kornen är mjuka.  Skulle vattnet ta slut, tillsätt lite mer.

Finhacka löken och vitlöken. Skölj kikärtorna, oavsett om du har kokt egna eller om du har färdig kokta.

Ta lite olivolja i en stekpanna och stek lök och vitlök på medelvärme utan att de tar färg. När löken är mjuk och genomsiktig, lägg i kikärtorna. Jag använder en potatisstöt och grovkrossar kikärtorna. Häll i de färdigkokta dinkelkornen och smaka av med kryddorna salt, svartpeppar, spiskummin och koriander.

Skölj paprikan och dela den på längden. Jag låter stjälken sitta kvar på paprikan eftersom det är till hjälp att hålla ihop paprikan. Häll lite olivolja i en ugnssäker form och lägg i paprikahalvorna.  Om paprika halvorna vinglar och inte står rätt kan du stödja dem med lite aluminiumfolie.

Fyll opp paprikan medkikärts blandningen. Strö över lite fetaost och grädda mitt i ugnen på 200˚C tills osten får fin färg. 

Strö över lite finhackad persilja innan servering.

Jag serverar med stekt vitfisk och ärt- och persiljepuré. Du hittar recept på ärtpuré HÄR. Jag tillsätter en handfull färsk bladpersilja när jag ska mixa ärtorna och får en extra frisk smak.

Visst är det kul när man kan friska upp gamla klassisker.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Nä,minns inte detta hihi men så gott det ser ut ...
  Nyfiken på vart fotar du alla vackra bilder?

  /Kram vännen & ha en skön Söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske du har förträngt det ;o) fniss...

   Kul att du gillar mina bilder. När det finns möjlighet till det så fotograferar jag helst ute. Men om det är för mörkt (ljuset är viktigt) eller för kallt/dåligt väder så har jag gjort en "ministudio" här hemma där jag fotograferar. Jag är ju ingen fotograf och lär mig hela tiden något nytt. Men jag ser på mina bilder att jag har utvecklats mycket det sista året.

   I början var jag tvungen att ta många bilder. Kunde fort bli på 20 och 30 bilder för att bara behålla 1 eller 2 och jag korrigerade alla bilder i ett redigeringsprogram. Men det är det slut på nu. Behöver oftast bara 4-5 bilder och inga bilder redigeras efteråt.

   Men maten för mig är viktig och jag önskar ju att förmedla maten genom både recept och bilder. Så när du skriver att det ser bra ut så blir jag så otroligt glad för att min mat "talar" till dig genom bilden. :o) / Kram Kicki

   Radera
  2. Oo..Jaa dina vackra läskande bilder på din mat "talar" verkligen till mig & Jag nuter :)

   Pst...
   Din kommentar hjälpte mig att få "rätt" Rubrik hihi
   /Kram

   Radera
  3. Ha ha... så bra att vi kan hjälpa varandra :o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...