3 mars 2014

Franskt surdegsbröd med oliver - på mitt sätt

 
Har du någon gång sett eller smakat de där bröden som omtalas som "Franskt surdegsbröd med oliver" i butiken? När jag fortfarande kunde äta vetemjöl så var detta ett favoritbröd. Men så blev det slut på det eftersom jag då inte tål vetemjöl lika bra längre. Jag vet inte om de fortfarande säljs i butiken längre...

Men jag fick väldig lust på det brödet nu i helgen och då var det ju till att experimentera sig fram. Så glad jag blev när jag klarade att hitta fram till just den speciella smaken, även om jag bara använde dinkelmjöl.

Precis som originalet så smakar detta brödet bäst nybakat. Men det är inte så dumt att rosta heller om man får bröd över.1 stort bröd eller 4 brödkakor

Ingredienser:
3 ½ dl vatten 37˚C
1 ½ dl surdeg med dinkel
½ msk honung – jag använder akacia honung
1 tsk salt
¼ dl olivolja
100-150 g bruna oliver
1 dl fullkorns dinkelmjöl
ca 5 dl siktat dinkelmjöl

Ev. 1 tsk torrjäst för att hjälpa surdegen med jäsningen

Gör så här:
Om din surdegsgrund inte är helt optimal kan du tillsätta 1 tsk torrjäst för att hjälpa surdegen med jäsningen. Om du använder jäst, blanda ut jästen först i lite av vattnet.

Häll i resten av vattnet och blanda ihop surdeg, salt, honung och oljan med vattnet. Skiva oliverna och tillsätt i blandningen.

Tillsätt först fullkornsmjölet och blanda in det väl. Tillsätt sedan siktat dinkelmjöl, lite åt gången och blanda in mjölet väl. Jag använder inte maskin när jag bakar med dinkel eftersom dinkel inte tål den samma hårda behandlingen som du kan ge vete och råg.

Tillsätt mer dinkelmjöl tills du har en deg som är lite kletig. Den ska nästan släppa bakskålen, alltså fortfarande vara lite kladdig. Sätt plast över degskålen. Här är det viktigt att det är helt tätt så att du håller på fuktigheten i degen när den jäser. Jag sätter gärna två lag med plast innan jag placerar hela degskålen i kylskåpet. Nu får den stå och kalljäsa i minst 12 timmar.

 
Vid utbakning penslar jag mitt bakbord med et tunt lager olivolja. Vänd degen ett par gånger med oljan på bakbordet med hjälp av en degspade och dela sen upp degen i fyra delar.

Jag använder små formar med löstagbar botten, ca Ø 10-12cm. Kläd botten med bakplåtspapper.

Lägg en degbit i varje form ställ dem att jäsa under plastfolie i ca 45-60 minuter. Det är lurt att bygga upp med till exempel ett par glas så att inte plasten fäster sig i degen.

Du kan givetvis lägga hela degen i en brödform eller något annat du tycker passar.

Strö på lite mjöl när de har jäst färdigt.Sätt ugnen på 275˚C. Placera ugnsgallret längst ned i ugnen så att formarna står långt ned. I det du sätter in bröden sänker du värmen till ca 175˚C. Kasta in 1 dl vatten i botten av ugnen för att brödet ska få en fin skorpa. Skorpan blir knaprig och krackelerar härligt.

Grädda bröden i ca 60 min. Ta dem ur formen och ställ att svalna på bakgaller under torr handduk.
Sen njuter jag av smaken som jag så väl känner – fast i en nyttigare variant.Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

3 kommentarer:

 1. Går det bra att baka detta med russin?
  Är iinte så förtjust i oliver/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, man kan ju alltid baka med russin om man tål det. Men då vill jag nog byta ut olivolja mot rapsolja. / Kram Kicki

   Radera
  2. Ok - Tack för tipset om att byta till rapsolja hade jag nog inte tänkt på hihi ...

   /Kram

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...