14 mars 2014

Fiberrik Dinkelgröt med äpple, kanel och ingefära

 
Det var en tid när alla åt gröt. Den fattige åt ”vattgröt” på korn eller råg och den rike åt ”sötgröt” gjord på risgryn. I långa tider var gröten huvudmål, eller kanske alla dagens mål, men när vi fick det bättre ställt så ändrades matvanorna.

Även om det inte är trend att äta gröt, så tycker jag att det är gott med gröt ibland. Man kan ju göra många olika sorters gröt eftersom man kan använda allt från mjöl till hela korn. Kokar man gröt på hela korn så bör man blötlägga kornen först i vart fall minst 3 timmar men helt 8-9 timmar, Då blir gröten mer lättsmält och dessutom så frigörs mineralerna i kornen så att det blir lättare kan tas upp i kroppen.

Jag tycker också det är viktigt att gröten får tid till att koka samman ordentligt och att man låter gröten svälla. Låter man gröten svälla så blir den mer lättsmält och svällningen tar fram smakerna bättre.

Ett annat tips är när du kokar gröt på flingor eller kross:
Vill du ha en slät gröt så ska du blanda ner flingorna/krosset i vattnet från början.
 Vill du att flingorna/krosset ska behålla sin form och textur så kokar du upp vattnet och sedan tillsätter du flingor/kross.

Dinkelgröt kan ätas även av den som har en basisk kost eftersom dinkel är basiskt. Jag använder både torkad och färsk frukt och bär, lite kokosflingor, nötter elelr mandel och granatäpplesirap som smaktillsats och behöver därför inte socker. Gröten håller mig mätt i många timmar.Receptet i dag ger 1 stor portion, närmare 1 ½ portion, med gröt – sen är det bara att öka på efter hur många portioner man vill göra

1 stor portion

Ingredienser:
1dl dinkelflak/flingor
½ dl fullkornsmjöl
3 dl vatten
1 dl rivet äpple
1 tsk mald kanel
1 krm mald ingefära
1 nypa salt – jag använder himalayasalt

Gör så här:
Häll alla ingredienser i en gryta utom salt. Låt koka upp under tiden du rör eller vispar gröten. Sänk värmen till väldigt svag värme och sätt på locket.

Gröten ska nu få tid till att svälla. Låt gröten stå under lock ca 15 min. Rör om en gång eller två.

När gröten har fått svälla, tillsätt saltet. Det är viktigt att saltet tillsätts efter svällningen eftersom salt gör det svårare för gröten att svälla.

Sätt upp värmen igen. Rör i gröten och ta grytan av värmen när det börjar koka.

Jag serverar min dinkelgröt med lite kokosflingor, torkad frukt som tranbär och dadlar, frusna eller färska bär (efter säsong) hackade mandlar och granatäpplesirap. Eventuellt med lite havremjölk.

Men du hittar nog din egen favorit smak kombination. Det blir en bra start på dagen!

God helg!


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...