30 mars 2014

Enkel färskost med örter och kryddor

 
Det är gott med färskost på mackan. Det bästa av allt är att det är enkelt att göra själv och att alla kan göra sin egen favoritsmak. Detta är en förenklad variant av färskost som passar när man har en basisk kost.

Så vad passar bättre en söndag morgon än nybakat bröd, fortfarande ljummen, med en klick färskost och färska grönsaker och örter.

Jag köper min yoghurt i en butik där man hittar direktimporterad turkisk och grekisk yoghurt. Jag har speciellt förälskat mig i smaken i den turkiska yoghurten ”Süzme Yogurt” från C-Yayla som jag köper i 1 kg burkar. Men du kan använda egentligen vilken neutral yoghurt du vill. Ju tjockare desto bättre. Också laktosfri yoghurt går bra.

När jag var barn så var färskost ett helt prosjekt. Min favorit den gång var krasse. Jag odlade min krasse på en bomullsbädd, vattnade och tyckte den tog så långtid. Så til slut kunde jag göra min färskost och stolt klippa ned min krasse. Osten var så god att den tog slut på en dag eller två. Så då var det dags att odla mer krasse. Men kul var det.
Ingredienser:
Neutral tjock yoghurt
Kryddor och örter efter smak

Gör så här:
Häll yoghurt i önskad mäng i en kökshanduk eller i kaffefilter som du placerar i en sil. Låt yoghurten stå sån så länge det droppar ut vassla. Jag låter den stå minst 12 timmar och får då en fast färskostmassa med mild smak.

Blanda i kryddor och örter som du gillar. Förvara färskosten kallt. Den håller ca 14 dagar.Här är några varianter jag gillar:
Gräslöksost: Finhackad gräslök, salt*, grovmalen svartpeppar
Roséost: Krossad rosépeppar, salt*, grovmalen svartpeppar
Chiliost: Chilipulver, salt*, grovmalen svartpeppar, finhackad paprika
Neutral ost: Salt*, grovmalen svartpeppar
Vitlöksost: Vitlök, salt*, vitpeppar
Paprikaost: Paprikapulver, salt*, grovmalen svartpeppar
Oliv- och basilikaost: Finhackade bruna oliver, finhackad basilika, salt*, grovmalen svartpeppar
Jalapeño ost: Finhackad jalapeño, salt*, rivet limeskal
Tomatost: Finhackad torkade tomater, finhackad färsk oregano, salt*, grovmalen svartpeppar
Krasseost: Krasse, salt*, vitpeppar

*Jag använder himalayasalt.
Har du någon favoritsmak?
 Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

5 kommentarer:

 1. Gottit - Dessa kanske man kan dippa grönsaker med!
  /Kram pårej vännen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Färskosten blir fast som en vanlig krämost, så jag tror inte det är så enkelt att använda den som dipp. Men om du blandar kryddorna i yoghurten medan den fortfarande har "dippkonsistens" så fungerar ju kryddningarna helt utmärkt till dipp också :o) Ha en fin söndag kära dig/ Kram Kicki

   Radera
  2. Ah - Tack för tips :) Annars får jag väl bre på gurkan,moroten eller vad jag nu äter hihi ... Ha en underbar Söndag!

   Radera
 2. Så gott,jag tycker om chili=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan använda finhackad chili också, men ta då bort kärnorna, annars blir det allt för starkt / Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...