31 mars 2014

Chia - Det lilla superfröet

 
Jag borde väl egentligen ha skrevet om det fantastiska fröet Chia för länge sen. För det är så mycket nyttigt inpackat i detta lilla millimeterstora frö att jag bara måste ha lite varje dag. Om inget annat så för att de innehåller stora mängder omega-3.

För det är vetenskapligt bevisat att omega-3-fettsyror har god effekt på ledsjukdom. Förutom nötter, avokado och fet fisk så är Chia ett bra vegetariskt omega-3 tillskott i kosten.Chia är i storlek lite mindre än ett sesamfrö och har använts i många tusentals år. Kommer ursprungligen i från Mexico. De gamla Aztekerna har använt sig av chiafrön sedan urminnes tider på grund av dess höga näringsinnehåll, för att orka de långa strapatserna i bergen.

Men till trots för det så är Chia en relativt ny produkt på den europeiska marknaden. Den introducerades på den europeiska marknaden först i 2009.

Som jag skrev inledningsvis så är Chiafrön en av växtrikets bästa omega-3 källor. 2 tsk med chiafrö innehåller mer Omega-3 än laxfilén!

Chiafrön är ett superlivsmedel och energirikt. Det är en superantioxidant, innehåller massor av mineraler som magnesium, kalium och zink, hela 18 av de nyttiga aminosyrona, de har rätt balans mellan omega-3 och omega-6, tre gånger mer järn än spenat, fem gånger mer kalcium än mjölk samt att de innehåller kostfiber.

Chia är glutenfritt, har lågt GI och är en bra vegetarisk proteinkälla.

Chia motverkar inflammationer och är bra mot hjärt- och kärlsjukdomar. Den är bra för magen, cellbyggnaden, muskeltillväxten och skelettet.

Chia binder också mycket vätska, hela 12 gånger sin vikt av vatten. Detta är en av grunderna till att chiafrön rekommenderas till idrottsutövare.

Men om du vill komma till alla de goda näringsämnena så måste de tuggas väl eller malas för du använder dem.

Chiafrön finns att köpa i många livsmedelsaffärer i dag. Och hittar du inte den där så kan den köpas i hälsokostaffären.Så vad kan chiafrön användas till?
Brödbakning, chiagelé, gröt, pudding, smoothie, strö över yoghurten eller gröten och blandas i müsli, förtjockningsmedel i soppa, energikakor

I dag gör jag en härlig Kokos-chiapudding. Den står just nu i kylen så jag kommer tillbaka med recept imorgon.Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Har aldrig hört talas om chiafrö men det låter bra=)

    SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...