16 mars 2014

Blåbärsmuffins - naturligt sötade

 
Jag både älskar och hatar våren. Jag älskar våren för att vi nu går mot ljusare och varmare tider. Det är så härligt å se de första vårblommorna komma upp, även om det hos mig inte har kommit så långt ännu.

Men jag hatar också våren eftersom jag vet att det är den tid på året som jag har mest smärtor i mina leder. Jag reagerar väldigt på ändringar av temperatur och fuktighet. Så den sista veckan har inte varit speciellt nådig mot mig, speciellt inte sista dygnet. I går kunde jag knappt hålla ett glas, ännu mindre stå på köket. Sådana dagar är det skönt att man kan plocka fram färdiga maträtter från frysen.

Av den grund kom jag på att det var länge sedan jag åt frukostmuffins. Jag brukar ha frukostmuffins i frysen som är goda, inte bara till frukost, men också som mellanmål eller till fikat.

Jag gillar ju inte söta bakverk speciellt, så detta är inte en söt muffins, utan naturligt sötad med banan och honung.

Vil du ha den söt kan du tillsätta 1 dl sötin eller sukrin florsocker, ja eller vanligt vitt socker för den saks skull, om du nu äter det.

Här får du energi från banan, antioxidanter från blåbär, protein från ägg och bovete

Så här gillar jag mina muffins.

Ca 20 stk

Ingredienser:
3 ägg - jag använder KRAV ägg
1 dl rapsolja
1 ½ dl mjölk – jag använder havremjölk
2 ½ dl frusna blåbär (utan socker)
3 msk honung – jag använder akasiahonung
100 g mogen banan
6 dl siktat dinkelmjöl
1 tsk äkta vaniljpulver
2 ½ tsk bakpulver – jag använder bakpulver med vinsten***
¾ dl krossad bovete

Gör så här:
Blåbär, banan och honung körs med en stavmixer tills du får en bärmassa. Vispa äggen porösa.

Tillsätt rapsolja, mjölk och bärmassan och rör det väl samman.

Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver. Sikta ned det i ägg/bär blandningen. Tillsätt till slut bovetekross och blanda ihop allt till en slät smet.

Häll smeten i muffinsformar och fyll upp ca ¾ av formarna. Gräddas i mitt i ugnen på 200˚C i 15-16 minuter, beroende på ugn.

Lått svalna på bakgaller under torr handduk.*** Jag använder bakpulver med vinsten eftersom jag inte tål vanligt bakpulver lika bra. Bakpulver med vinsten finns att köpa ekologiskt och den innehåller inte aluminium. I alla recept med detta bakpulver kan du använda vanligt bakpulver.
Ska du köpa bakpulver med vinsten i Sverige så kan du förhöra dig på hälsobutiken. Det finns också att köpa på nätet på www.ekonaragavle.se som ligger i Gävle.
I Norge finns bakpulvret att köpa i de flesta hälsokostbutiker. Har de inte på lager så kan de säkert ta in detta eftersom Helios har eget bakpulver med vinsten. Du kan läsa mer på www.helios.no
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Låter helt i min smak - Synd på din värk vännen/Kramas försiktigt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Söt du är då :o) .... Jag tröstar mig alltid med att om jag inte hade varit noga med maten så ville det varit värre. Men det är tyvärr några dagar i året som jag fungerar dåligt - och våren är alltid värst. Glädjer mig till (förhoppningsvis) stabilt väder och sommar :o) / Kram Kicki

   Radera
 2. Meeeh, skrev en kommentar som försvann??
  Jag tänkte göra dom här, men ska blåbären vara frusna när man använder dom eller ska dom ha tinat? Jag är fruktansvärt dålig på att baka...
  Kram Stinta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stinta :o)
   Låt blåbären tina lite eller helt - så pass att de går att köra med stavmixern. Men om du vill baka en blåbärskaka som är enklare än blåbärsmuffins, så kan du se på denna Blåbärskakan http://www.matkick.com/2014/03/blabarskaka.html (du måste kopiera och limma in i nätläsaren) Lycka till :o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...