8 mars 2014

Saftig blåbärskaka med dinkel och naturlig sötning

 
Alla ni kvinnor där ute – I dag är det allmän dag för kvinnofrågor.

Det är Internationella kvinnodagen.

Dagen har firats officiellt sedan 1977, på initiativ av FN. Dagens ursprung är den tidiga arbetarrörelsen och kvinnorörelsen. Dagen firades av vänsterkvinnor 1911 och har fram till 1970-talets slut förknippats med den kvinnliga vänsterrörelsen. Men detta började ännu tidigare utanför Sveriges gränser. En viktig fråga i många länder har varit och fortfarande är, kvinnors rösträtt.

Men numera är dagen inte kopplad till någon uttalad politisk ideologi, utan betraktas som en allmän dag för kvinnofrågor och man uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

Mina tankar går till alla kvinnor där ute som inte har de samma rättigheterna som män i sitt eget hemland och där denna dag betyder mycket i FNs arbete för kvinnor.

För egen del blir det en lugn dag. Solen skiner i dag för första gången på väldigt lång tid så jag måste ju ut och få känna på solen. Efter en härlig promenad i solen vill det bli gott med eftersmiddagsfika med min saftiga blåbärskaka.I kakan har jag använt både dadlar och carobpulver som bidrar till både saftighet och sötma i kakan utan att det ger smak av varken dadlar eller choklad. 

Carobpulver kan du köpa i hälsokostbutiken. Jag använder rå och ekologiskt carobpulver. Carobpulver kallas ofta för kakaoersättning för att den påminner lite om söt choklad i smaken. Men när man använder en mindre mängd som i detta recept så framträder inte chokladsmaken men man utnyttjar den naturliga sötman. 

Carobpulver utvinns från carobbönorna som sitter på johannesbrödträdet. Carob innehåller vitamin A, B1 och B2, niacin samt mineraler, har lågt fettinnehåll och sägs öka fettförbränningen. GI för carobpulver är ca 20-40.Ingredienser:
3 ägg – jag använder KRAV ägg
80 g äkta smör utan salt
100 g dadlar
1 dl vatten
½ dl honung – jag använder akasiahonung
2 tsk mald kardemumma
2 msk rå carobpulver
2 tsk bakpulver - jag använder bakpulver med vinsten (** se längst ned i detta inlägg)
3 dl siktat dinkelmjöl
125-150 g blåbär – frusna eller färska


Gör så här:
Grovhacka dadlarna och koka dem i mjuka i vattnet. Ta av grytan från värmen och kör med en stavmixer tills du har en dadelgröt. Ställ att svalna.

Smält smöret och låt det svalna till ca fingertemperatur.

Vispa äggen pösiga. Tillsätt smör, dadlar, kardemumma, carobpulver och honung och fortsätt att vispa.Blanda mjöl och bakpulver och sikta ned det i blandningen genom en trådsil. Rör runt tills du har en jämn smet (inte vispa).

Jag har använt en brödform på ca 1 ½ liter. Tryck ned ett bakplåtspapper i formen och häll i smeten.

Om du har färska blåbär så kan de använda direkt. Använder du frusna blåbär, låt först det mesta av vätskan rinna av.

Häll blåbären på toppen på kakan och använd en kniv eller el sked för att trycka dem precis under ytan. De ska bara precis täckas av smeten.

Gräddas i mitten i förvärmd ugn 200˚C i ca 40-45, avhängig av ugn. Testa med en baknål för att säkra dig att kakan är genomgräddad.

Ta kakan ut av formen och låt den svalna under torr handduk.

Kakan är god som nybakad, men bäst smakar den när den har fått vila ett dygn. Då kommer verkligen alla smakerna fram.

*** Jag använder bakpulver med vinsten eftersom jag inte tål vanligt bakpulver lika bra. Bakpulver med vinsten finns att köpa ekologiskt och den innehåller inte aluminium. I alla recept med detta bakpulver kan du använda vanligt bakpulver.


Ska du köpa bakpulver med vinsten i Sverige så kan du förhöra dig på hälsobutiken. Det finns också att köpa på nätet på www.ekonaragavle.se som ligger i Gävle.

I Norge finns bakpulvret att köpa i de flesta hälsokostbutiker. Har de inte på lager så kan de säkert ta in detta eftersom Helios har eget bakpulver med vinsten. Du kan läsa mer på www.helios.no
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Mumms - Låter som en riktigt gotti kaka & ljuvligt med en härlig promenad i solen ...
  Ha en riktigt mysig Lördag,vännen!

  /Soliga Kramar Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :o) - det var en skön promenad även om det blåste kallt. Hoppas du har en mysig lördag du också / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...