13 februari 2014

Tapasbröd med oliver och chili

 
Nu är det länge sedan det har varit ett surdegsbröd här i bloggen. Detta är ett surdegsbröd som du inte behöver smör eller pålägg på för det är så mycket smak i brödet i sig själv eftersom det är fyllt med medelhavets smaker med ett litet sting från chili. Brödet passar lika bra till en enkel soppa som på tapas bordet. Passar bra när man har många gäster.

Nu gjorde jag inte brödet i anledning stort gille, men fryser ned det jag inte använder direkt och har sen gott bröd att plocka fram när det passar.
Till ett stort bröd

Ingredienser:
3 ½ dl vatten 37˚C
1 ½ dl surdeg med dinkel
1 dl fullkorns dinkelmjöl
ca 5 dl siktat dinkelmjöl
½ msk honung – jag använder akacia honung
1 tsk salt
¼ dl olivolja

Ev. 1 tsk torrjäst för att hjälpa surdegen med jäsningen

Ingredienser till fyllning:
100 g bruna oliver i vatten
50 g torkade tomater
1 stor kruka med färsk basilika
2 röda chili
Olivolja och havssalt till toppning

Gör så här:
Om din surdegsgrund inte är helt optimal kan du tillsätta 1 tsk torrjäst för att hjälpa surdegen med jäsningen. Om du använder jäst, blanda ut jästen först i lite av vattnet.

Häll i resten av vattnet och blanda ihop surdeg, salt, honung och oljan med vattnet. Tillsätt först fullkornsmjölet och blanda in det väl. Tillsätt sedan siktat dinkelmjöl, lite åt gången och blanda in mjölet väl. Jag använder inte maskin när jag bakar med dinkel eftersom dinkel inte tål den samma hårda behandlingen som du kan ge vete och råg.

Tillsätt mer dinkelmjöl tills du har en deg som är lite kletig. Den ska nästan släppa bakskålen, alltså fortfarande vara lite kladdig. Då är den perfekt.Sätt plast över degskålen. Här är det viktigt att det är helt tätt så att du håller på fuktigheten i degen när den jäser. Jag sätter gärna två lag med plast innan jag placerar hela degskålen i kylskåpet. Nu får den stå och kalljäsa i minst 12 timmar.


Lägg oliver, basilika, torkade tomater och chilipeppar (utan kärnor) i matberedare och kör på full hastighet tills allt är en smådelad massa.


Vid utbakning penslar jag mitt bakbord med et tunt lager olivolja. Vänd degen ett par gånger med oljan på bakbordet med hjälp av en degspade och tryck sen ut degen med hjälp av oljade händer till en rektangel. Lägg på olivmassan och rulla sen i hop degen med hjälp av degspaden.

Lägg rullen på en bakplåt med bakpapper som en storrundning genom att börja med den ena änden i mitten och sen rulla resten runt. Ringla över lite olivolja och strö på lite krossad havssalt.Ställ att jäsa under plast ca 1 timme. Det är lurt att bygga upp med till exempel ett par glas så att inte plasten fäster sig i degen.

Sätt ugnen på 275˚C. I det du sätter in brödet sänker du värmen till ca 175˚C. Placera plåten längst ned i ugnen. Kasta in 1 dl vatten i botten av ugnen för att brödet ska få en fin skorpa. Skorpan blir knaprig och krackelerar härligt.Låt brödet gräddas i ca 60 min. Knacka på undersidan för att checka om brödet är färdigt. Om det är ett ihåligt ljud så är brödet färdigt. Ställ att svalna på bakgaller under torr handduk. När brödet har svalnat, skär upp i fyrkanter.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...