9 februari 2014

Smörgåsbakelse med räkor

 
Smörgåstårta är ett svenskt begrepp som du hittar mängder av varianter på. Det används olika sorters bröd och fyllningar i en salig blandning. Smakskombinationer som man kanske inte har tänkt på tidigare att de skulle passa ihop, fungerar så fint när man gör smörgåstårta.

I dag är det högtidsdag i Norge, Mors dag, som jag själv inte firar eftersom jag följer den svenska traditionen. Men eftersom jag bor i Norge så vet man ju aldrig vad som sker i dag. Farsdagen infaller dem samme dag i både Norge och Sverige. Men om man är svensk i Norge så kan man ju alltid ha Mors dag två gånger i året. Eller hur? För mamma är viktig.

På norska matbloggar florerar det fullständigt med bakelser och tårtor på denna dag. Men jag vill hellre fira med en ljuvlig smörgåsbakelse som man givetvis kan göra i större format som en smörgåstårta.

Men visst ser den lika läcker ut som vilken som helst söt tårta eller bakelse?


Till 2 smörgåsbakelser

Ingredienser:
Bröd – eftersom jag inte kan äta vilket bröd som helst har jag valt att använda mina hembakade Ciabatta. De är stora och luftiga och precis lagom stora för att göra två stora smörgåsbakelser
100 g tonfisk i vatten
100 g färska räkor
100 g avokado
1 vårlök
Ca 2-3 msk finhackad dill
2 – 3 msk neutral matyoghurt typ turkisk yoghurt
Salt – jag använder himalayasalt
Grovmald svartpeppar
Saften från 1 lime – du kan också använda lite citron i stället för lime

Garnering:
1 ägg
2 dl rapsolja
Lite äpplecidervinäger
Citronsaft
Salt – jag använder himalayasalt
Mald vitpeppar
Finhackad dill + dillkvist
Färska räkor
Citron i skivor
Kaviar – jag har använt kaviar från regnbåge som bara har lite salt som tillsats och inte konserveringsmedel eller färgämnen. Mest möjligt naturligt

Gör så här:
Låt tonsfisken rinna av, finhacka räkor, dill och vårlök samt mosa avokadon. Blanda i en skål tillsammans med lime och yoghurt och smaka av med salt och peppar.

Skär av lite på toppen på Ciabattan så att den blir jämn. Dela Ciabattan i mitten och lägg i fyllningen.

Locket vänder nu upp-och ned och får på så vis en större yta uppåt.

Sätt runt plastfolie och låt brödet stå kallt 30-60 minuter innan garnering. Allra bästa är det när man gör detta dagen innan så att alla smaker får sätta sig ordentligt.

Garnering:
Börja med att göra typ en enkel majonnäs.
Ägg och olja ska ha samma temperatur så låt ägget ligga framme tills det är rumstempererat.

Jag använder en hög skål som passar min stavmixer. Lägg i hela ägget samt 2 dl olja. Jag gör själva majonnäsen först och blandar i smaker efteråt.

Sätt stavmixern i botten på skålen och kör på full hastighet. Håll stavmixern stilla. Efter några sekunder ser du majonnäsen börja bildas. När det ser ganska tjockt ut börjar du att röra stavmixern och jobbar ned resten av oljan.

Smaksätt med äpplecidervinäger, citronsaft, salt och peppar. Ställ majonnäsen i kylskåpet en timme så att den tjocknar mer och smakerna får satt sig.
Ta fram brödet och skär av kanterna så att du får en rektangel. Skär rektangelen på tvärs och du har då två trekantformade bröd.

Jag blandar riktigt tjock matyoghurt med majonnäsen för att få en bredbar ”grädde”. Om du inte använder tjock matyoghurt kan du hälla yoghurt i ett kaffefilte och låta vasslan rinna av innan du använder den.

Jag blandar ca 1:1 av yoghurt och majonnäs. Bred på ett tunt lager på brödet. Tryck på den finhackade dillen på sidorna. Flytta sen över bakelsen på serveringsfat eller tallrik och garnera det sista.

Klar till servering.

Jag skickar mina gratulationer till alla Mammor i Norge!


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

3 kommentarer:

 1. Jätteläcker <3
  & säkert riktigt god/Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, den är riktigt god. Försvann fort :o) Ha en skön söndag /Kram Kicki

   Radera
 2. Så söta små och garanterat väldigt goda=)

  SvaraRadera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...