16 februari 2014

Rotmos

 
Säger man rotmos så går tankarna direkt för mig till fläsklägg. Nu äter jag ju inte griskött längre, men man måste ju inte välja bort rotmoset på grund av det. Rotmos tillhör absolut svensk husmanskost men är kanske inte det vi äter mest av.

Jag har alltid gillat rotmos, men tycker att traditionellt rotmos är en aning sött i smaken. Då behövs gärna något som är salt eller rökt för att balansera smaken. Eftersom kålroten i sig själv är ganska söt i smaken tycker jag man ska vara försiktig med allt för mycket morot, som också är söt, och med potatis som mer ”vattnar” ut smaken än framhäver.

Men med några enkla tilltag så får jag rotmoset som ”står” för sig själv i smaken och passar till både fisk och vegetariska rätter. Just denna rotmos gillar jag speciellt till stekt spätta eller stekt vitfisk.2-3 portioner beroende på vad du serverar till.

Ingredienser:
650 g skalad kålrot
100 g skalad morot
100 g skalad rotselleri
100 g skalad potatis - jag använder mandelpotatis
Ca 1 liter grönsaksbuljong, hemgjord eller tärning
Ca 1 tsk fett – du kan välja om du vill använda rapsolja, osaltat smör eller cocosa kokofett
Salt – jag använder himalayasalt
Mald svartpeppar

Ev. vitlök och örter

Gör så här:
Hacka ned alla ingredienser i ca lika stora delar. Ju mindre bitar du gör, ju fortare går kokningen.

Lägg kålrot, morot och rotselleri tillsammans med buljongen i en gryta. Låt koka upp och sänk sen värmen och låt det sjuda på svagt till medium värme tills grönsakerna är nästan färdiga. Då lägger du i potatisen som behöver kortare koktid än rotfrukterna.

När grönsakerna är färdigkokta, häll av buljongen. Men spara buljongen.

Använd en stavmixer för att mosa grönsakerna. Tillsätt fett och sedan tillsätter du buljong tills du har en lagom konsistens på moset som du gillar. Smaka av med salt och peppar.

Vill du ge moset en helt ny tvist kan du tillsätta pressad vitlök och/eller finhackade örter allt efter vad du ska servera till.

För att få ett luftigare mos kan du vispa med elvisp en minut innan servering.

Ha en skön söndagMissa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...