15 februari 2014

Rotfruktssoppa med linser

 
Efter ett par dagar med grått väder, blåst och regn har nu vädret vänt och det snöar tätt men fortfarande med stark vind. Snön kommer nästan horisontallt och jag ångrar på att jag ställde bilen ute i stället för i garaget.

Men nu är det vinterlov till mångas glädje och även om jag inte är så förtjust i snön så är det ju en självklarhet att ungarna ska ha snö när det är vintelov. Det blir kanske en vecka med mycket aktiviteter för en del av er och då är det ofta tacksamt med recept som är snabblagade, mättande och fulla av energi.

Då passar dagens soppa väldigt bra. Och det går bra att göra soppan kvällen innan för att värma upp eller varför inte ta varm soppa med i en termos på skidturen.
4 portioner

Ingredienser:
1 bananschalottenlök
1 stor röd paprika
2 vitlöksklyftor
100 g morot
100 g kålrot
100 g rotselleri
100 g persiljerot
2 dl torkade röda linser
10 cm purjolök
1 handfull finhackad bladpersilja
150 g färdigkokta stora vita bönor
1 ½ liter färdig grönsaksbuljong
Salt – jag använder himalayasalt
Mald svartpeppar
2 lagerblad
6 vitpepparkorn
6 svartpepparkorn
Rapsolja till stekning

Gör så här:
Enklast är det om man förbereder alla grönsaker först eftersom det går fort när man väl är i gång med soppan.

Löken skalas, delas i fyra delar på längden och skivas fint. Paprikan tärnas eller i skivas i mindre bitar. Krossa och finhacka vitlöken.

Morot, kålrot, rotselleri och persiljerot tärnas i ½ -1 cm små tärningar.

Purjolöken skivas i tunna skivor och persiljan finhackas.

De torra linserna sköljs med kallt vatten genom en sil. De vita bönorna sköljs också oavsett om du har kokat dem själv eller om du köper färdigkokta bönor.

När allt är hackat och skivat, börja med buljongen i en egen gryta. Oavsett om du använder buljongtärning ellerhemgjord buljong.  Lägg i lagerblad och pepparkornen i buljongen och koka upp så att buljongen är varm när den ska tillsättas soppan. Detta för att inte tillagningen ska avstannas med att använda kall vätska. Pepparkornen läggs i en kryddpåse eller tesil så att de är enkla att ta bort när soppan är färdig.

Lök, vitlök och paprika steks mjuka utan att ta färg med lite rapsolja. Tillsätt rotfrukter och linserna och låt dem surra runt med lökhacket i en minut. Tillsätt den varma buljongen med kryddor, purjolök och persilja. Ge soppan ett uppkok och låt sen sjuda på svag till medium värme med lock.

Röda linser behöver ca 10-15 minuter koktid och passar därför bra att lägga torkade direkt i soppan. Efter att linserna är kokta mister de den röda färgen och blir mer gulaktiga. Torkade bönor behöver längre koktid och bör blötläggas ett par dygn innan kokning, så detta må förberedas några dagar i förväg om du inte har kokta bönor i frysen eller köper färdigköpta bönor.

Efter 10 minuter smaka av med salt och peppar och tillsätts de vita bönorna. Låt sjuda vidare i 5 minuter till. Testa med en av de största bitarna av grönsakerna att de är färdiga för tiden avhänger av hur stora bitar du har hackat grönsakerna i.

Ta bort lagerblad och kryddpåsen med pepparkorn och soppan är klar till servering. Strö på lite finhackad persilja innan servering. Servera gärna med nybakat bröd till.
 

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...