24 februari 2014

Rödbetssoppa

 
Jag har verkligen längtat efter rödbetssoppa en stund och blev så lycklig när jag äntligen hittade ekologiska rödbetor.

Rödbetssoppa är traditionell rätt i flera östeuropeiska länder och efter ett snabbt sök på nätet så hittar jag att rödbetssoppan ursprungligen härstammar från Ukraina. Soppan görs på flera olika vis efter var du kommer i Östeuropa.

Jag har min egen variant som jag bara älskar. Givetvis delar jag med mig av receptet och det passar ju bra i dag när det är vegetarisk måndag.3-4 port

Ingredienser:
Ca 300 g rödbetor
Ca 100 g potatis – jag använder mandelpotatis
1 lite rödlök
1 vitlöksklyfta
½ - 1 röd mediumsstor chili
1 liter färdig grönsaksbuljong
½ dl tomatpuré
1 tsk palmsocker (kokosblomstsocker)
Saften från ½ lime
Ca 3 msk olivolja till stekning
Salt – jag använder himalayasalt
Mald svartpeppar

Gör så här:
Skala och hacka rödbetor och potatis i mindre bitar. Lök, vitlök och chili finhackas. Ta bort alla kärnor från chili annars blir det allt för stark soppa.

Ta olivoljan i en gryta och stek grönsaker, chili och lök ca 5 minuter på medelvärme utan att det tar färg. Tillsätt tomatpurén och låt det steka med grönsakerna en minut.

Koka upp buljongen i en egen gryta oavsett om du har gjort buljongen själv eller om du använder buljongtärning. Häll den varma buljongen över grönsakerna. Låt grönsakerna sjuda på svag värme
utan lock i ca 1 timme.

Ta grytan från spisen och kör med en stavmixer tills du har en soppa. Sätt tillbaka på spisen. Tillsätt socker och lime. Smaka av med salt och peppar och låt soppan sjuda 15-20 minuter innan servering.Servera soppan med tjock matyoghurt typ turkisk eller grekisk yoghurt och finhackad persilja tillsammans med nybakat bröd. Soppan passar både som förrätt och huvudrätt.

Jag föredrar soppan ljummen, men det är en smaksak om man vill ha den varm eller ljummen. 
 

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Tack NIna - Mumsig soppa för alla som gillar rödbetor :o) / Kicki

      Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...