19 februari 2014

Rekord för ekologiska livsmedel under 2013

Försäljningen av ekologiska livsmedel ökade under 2013. Värdemässigt är det den största ökningen sedan 2008. Rapporten blev publicerad i slutet av januari 2014
 
Ekoweb sin rapport för 2013 visar att det under 2013 har varit en ökning med 13 %, vilket är mycket bättre än förväntat.

Det visar att vi förbrukare ändrar vårt konsument beteende och gynnar den ekologiska konsumtionen.

Under 2013 har det varit flera larm om bekämpningsmedelsrester i mat som nära nog har haft
dramatisk effekt på försäljningen. Alla kommer väl ihåg när det sota larmet kom om gifter i de oekologiska bananerna. Men det är trist att det ska vara stora larm påslag för att  fler ska förstå viktigheten med ekologiskt.

Det jag tycker är speciellt bra är att man i rapporten kan se att det är framförallt ungdomarna, vår framtid, som väljer ekologiskt. Hälsa, miljö och djurskydd er tre stora faktorer som har betydelse för våra ungdomar.

Man ser också att allt fler svenskar väljer ekologiskt på grund av hälsan. Hela rapporten från Ekowb hittar du HÄR på KRAV's hemsida.

– Försäljningsökningen under 2013 är en bra start på väg mot vårt mål på 20 procent KRAV-märkt år 2020. För att nå en marknadsandel på 20 procent krävs en ökningstakt på 20 till 30 procent per år. Jag tror vi klarar det under 2014, säger Johan Cejie, Försäljningschef KRAV.

Den 20/3 presenterar KRAV sin marknadsrapport med specifika försäljningssiffror för KRAV-märkta produkter, antal KRAV-märkta bönder, restauranger, djur och areal.


Det är upp till oss konsumenter att ställa krav och använda vår konsumentmakt.Märken för mat
För livsmedel och annat odlat finns Krav-märket. Marine Stewardship Council (MSC) är en internationell märkning för fisk- och skaldjursprodukter. EU:s märkning för ekologiskt jordbruk finns på förpackade ekologiska produkter som produceras inom EU. Märket är obligatoriskt. Märkningssymbolen byttes ut 2010 och den gamla märkningen kan förekomma.

Krav, MSC och EU:s märkning för ekologiskt jordbruk (den nya och gamla märkningen).


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. ~ Försöker alltid handla Ekologiskt ~

  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ju fler vi är som ställer krav till ekologiska livsmedel ju större utbud vill vi få :o) / Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...