11 februari 2014

Potatis- och grönsaksgratäng med tomatlock

 
Brukar du slänga eller spara matrester?  Jag är ju i en generation som kanske är lite splittrad på just den punkten.

Generationerna före meg sparade på allt, oavsett hur lite som blev över – en sådan där efterkrigs-grej. Den kan jag ju förstå med tanke på de ransoneringarna på mat som också drabbade Sverige. Generationen efter meg har jag på känslan att de inte sparar något.

Men vad jag menar med att jag är i den generationen som är lite splittrad på just den punkten så tror jag att jag nog värderar vad jag sparar eller kastar ut ifrån vad jag har för agenda de närmaste dagarna och vilken typ av matrester det är. Och inte minst hur mycket det är.

Vissa rätter tillagar jag extra mycket på en gång för att lägga i frysen. Så det är ju spara matrester det också. Sparar tiden på en dags matlagning senare när man inte har lika mycket tid en dag. Eller att man kan ta med i lunchlådan dagen efter till jobbet.

Som när jag kokar potatis så kokar jag gärna extra för att göra en potatis och grönsaksgratäng som är toppen som tillbehör till både fisk, kött och kyckling. Det fina är att om man då har lite fisk eller kyckling över så kan man ju stoppa ned det också i gratängen. Men denna gång blev det en vegetarisk variant hos mig.
Ingredienser:
Kokt potatis
Blomkål
Broccoli
Purjolök
Tomater
Matgrädde – jag använder Oatly iMat havregrädde
Roquefort ost eller fetaost
Gratängost – jag använder ost gjord på getmjölk
Salt – jag använder himalayasalt
Grovmalen svartpeppar
Ev. andra kryddor man gillar
Örter
Olivolja

Gör så här:
Det är inte behov för några exakta mängder till denna gratäng eftersom den är väldigt enkel att tillaga. Byt gärna ut grönsakerna mot annat du gillar. Som jag skrev tidigare så kan du gärna lägga i bitar av både fisk och kyckling. Allt blir gott.

Nu har jag använt roquefort ost, men det är gott också med fetaost eller bara gratängosten. Byt gärna ut osten mot laktosfria och vegetariska alternativ. Det beror ju också på vad du har tänkt servera till rätten eller om den ska serveras som huvudrätt efter hur du kryddar. Andra smaksättare som är väldigt gott är ju både vitlök, chili och örter.

Matgrädden kan också bytas uttill en magrare variant med mjölk - jag använder då havremjölk från Oatly.

Skiva potatisen tjockt och lägg i botten på en gratängform. Blomkål och broccoli skärs ned i små fina bitar eller plocka ut fina buketter. Lägg det uppe på potatisen. Skiva purjolöken tunt och strö över.

Strö på salt, peppar och eventuellt andra kryddor och gärna lite färska örter.

Skiva tomater och täck hela gratäng med tomatskivor. Lite salt och peppar på tomaterna. Häll över lite olivolja och så lite grädde i botten, ca ½-1 cm upp från botten. Hur mycket det blir avhänger av storleken på gratängformen. Blir det torrt i botten under tillagningen, häll på lite mer vätska.

Grädda mitt i förvärmd ugn på ca 225˚C i ca 20 minuter. Smula över roquefort osten och sen gratängosten. Sätt in formen igen och grädda tills osten har smält och fått en gyllene färg.

Strö på lite örter som dekoration innan servering.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. ~ Så gottit ~
  Får nog bli en Potatisgratäng snart :)

  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kul att du gillar receptet / Kram Kicki

   Radera
 2. Det ser lättlagat ut och gott! Du som är intresserad av basisk mat, har du funderat på att äta RAw food?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Esma! Jag är inte helt säker på vad du menar med din fråga eftersom det att hålla ett kosthåll med basisk mat kontra ett kosthåll med raw food inte går helt hand i hand. Det jag kan uppnå med att äta raw food eftersom det inte är bearbetad mat, är ett högre näringsinnehåll per portion mot vad jag får när jag tillagar mina grönsaker och då också en högre basiskbildande nivå per del jag äter. Men utöver det så är jag fortfarande tvungen att välja bort en del som är syrabildande. Där gör det inte någon skillnad om det är raw food eller en annan diet. I tillägg är det matvaror som jag i så tillfälle måste välja bort som jag faktisk kan äta i dag. Så nej, raw food vill inte fungera för mig och det jag vill uppnå med mitt kosthåll. Och i tillägg föredrar jag varm middag och nybakat bröd./Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...