26 februari 2014

Kuvertbröd med hel dinkel

 
Små kuvertbröd passar bra som tillbehör oavsett om det är till en förrätt, huvudrätt eller lunch. När man bakar med bara dinkelmjöl så vill brödet bli extra saftigt om man använder hela dinkelkorn som kokas på förhand.

Hela dinkelkorn är smakfullt och gott och kan också användas i stället för ris.

Namnet kuvertbröd låter kanske underligt för någon, men det är helt enkelt bröd som serveras till en måltid. Kuvert är själva uppsättet med tallrikar och bestick osv. Kuvertbröd är tillbehör till måltiden och blir därmed kuvertbröd.

Förresten - min kära son ska flytta och jag ska ju givetvis hjälpa honom med det. Klarar jag inte att bära så kan jag i alla fall städa. Så det blir ett par dagar då bloggen får stå stilla då min tid och koncentration ska gå till honom.

Men missa inte min variant på fastlagsbullar som kommer snart. Tänkte jag skulle hinna baka dem i god tid innan fastlagssöndag som är till helgen.Vi får se om det blir på fredag eller lördag.

Men denna gång blev det kuvertbröd.
ca 35 små kuvertbröd

Ingredienser:
2 ½ tsk torrjäst
7 dl vatten, 37˚C
1 tsk honung
2 msk olivolja
2 tsk salt – jag använder himalayasalt
2 dl hela dinkelkorn + 4 dl vatten
1 dl solrosfrön
15 dl siktat dinkelmjöl + 1 – 1 ½ dl vid utbakning

Gör så här:
Skölj dinkelkornen genom en trådsil och koka upp kornen med 4 dl vatten. Låt koka på svag – medelvärme i ca 45-50 minuter.

Skulle vattnet ta slut innan de har kokt färdigt, tillsätter du lite vatten till eftersom kornen behöver lite tid för att bli mjuka.

Ställ dinkelkornen för att svalna. Du kan använda dem när de har uppnått 37˚C.

Jästen blandas ut med vattnet. Tillsätt honung, olivolja, salt, solrosfrön och de kokta dinkelkornen.

Tillsätt mjöl, lite i taget. Jag använder inte maskin när jag bakar med dinkel eftersom dinkelmjöl inte tål den samma hårda behandlingen som många andra mjölsorter.

Degen ska bli samlad, släppa från skålen men ändå vara lätt kladdig.Ställ degen för att jäsa under plastfolie i ca 1 ½ -2 timmar – tills degen har dubbel storlek.

Strö lite dinkelmjöl på bakbordet och häll ut degen. Dela upp degen i ca 35 bitar och mjöla händerna lite för att enkelt samla degen till ett litet bröd, som en bulle, som du lägger på en plåt med bakpapper.

Om degen är väldigt lös när du häller ut den på bakbordet kan du baka in lite mjöl. Men den ska fortfarande vara lite kladdig. Får du för mycket mjöl så blir bröden torra.

När alla bröden är på plåten, pensla med lite olivolja på toppen och strö på dinkelflingor eller solrosfrön. Sätt över pastfolie och låt bröden jäsa ca 1 – ½ timme. Passa på att inte plastfolien rör bröden när de jäser.

Grädda bröden i mitten i förvärmd ugn på 250˚C i ca 15 minuter beroende på ugn. Låt bröden kallna på bakgaller under torr handduk.

Givetvis smakar nybakat bäst, men du kan gärna frysa bröden.Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Mmm..m Här luktar det Nybakat hihi så gott!
  Lycka till med sonens flytt / Kramar från mig i vårsolen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, tack - du har tur du som har vårsol. Här är mest regn och slask med inslag av tung blöt snö i bland. Grått och trist. Jag vill också ha sol :o) / Kram Kicki

   Radera
 2. Är det torrjäst du avser? Ska inte det blandas med mjölet? Tacksam för svar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej du... ja det var torrjäst som jag hade glömt att skriva. Men nu är det på plats. Givetvis kan du blanda jästen med mjölet. Men jag föredrar att blanda jästen med vatten. Smaksak. Räkna med att brödet kanske behöver jäsa lite längre när du blandar det i mjölet först eftersom det drar ned temperaturen på vattnet. Men det fungerar helt fint det också :o) // Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...