14 februari 2014

Jag önskar er alla en härlig helg och en trevlig Alla hjärtans dag.

 
För min egen del är Alla hjärtans dag en kommersiell dag. Jag tycker inte att vi behöver en speciell dag för att visa vår kärlek till vår nästa – eller ge dåligt samvete till den som glömde denna dag. Ge varandra kärlek och uppmärksamhet alla dagar i året och låt inte butikerna styra kärleken.

För det var ju faktiskt så att vi inte hade firat denna dag om inte affärsmännen hade börjat med detta jippo i mitten på 1950-talet i Sverige.Denna text finns att läsa på www.nordiskamuseet.se

”Vet du varför det vimlar av hjärtan i stans skyltfönster de två första veckorna i februari? Det är för att vi med blommor, kort eller presenter ska fira alla hjärtans dag eller Valentines dag, som det heter i andra länder

Och vem var då Valentin? Det är lite mystik kring honom eftersom det kan ha funnits flera Valentin som traditionen kan ha kommit ifrån. Den mest kända berättelsen handlar om en Valentin som levde för över sjuttonhundra år sedan. Han var en kristen man som fängslades och led martyrdöden i Rom den 14 februari omkring år 269.

Hans brott var att han mot kejsare Claudius vilja vigt unga älskande par. Kejsaren ville ha ogifta krigare i sin armé. Under tiden i fängelset träffade Valentin fångvaktarens dotter som kom med mat och meddelanden till honom. Innan Valentin avrättades skrev han ett avskedsbrev till henne, undertecknat med "din Valentin". Detta skulle vara det första Valentinkortet och början på traditionen att skicka varandra kort den 14 februari.

Valentins dag, eller som det heter på svenska, alla hjärtans dag, är en ny tradition i Sverige som bara firats de senaste årtiondena. Det man vet är att den engelske ambassadören som bodde i Sverige på 1600-talet utsåg drottning Kristina till sin "Valentin" år 1654. Vi skulle antagligen inte ha firat dagen om inte affärsmännen uppmärksammat den.

Första gången ett varuhus skyltade med alla hjärtans dag var 1956 och då brydde sig inte många om att köpa presenter eller blommor. Men det har förändrats under de senaste årtiondena. På alla hjärtans dag 2002 såldes det 2 miljoner rosor bara i Sverige. Blommorna som efterfrågas är framförallt mörkröda rosor. Det säljs även mörkröda tulpaner och nejlikor den här dagen eftersom alla hjärtans dag firas över stora delar av världen och rosorna inte räcker till.”

Källa: http://www.nordiskamuseet.se/

Jag önskar er alla en härlig helg och en trevlig Alla hjärtans dag.


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Håller med dig ...
  Fast ~ Önskar dig en fin alla hjärtans dag ~ fniss ..

  /Soliga Kramar Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annmi - och en fin Alla hjärtans dag till dig och Micke... från ett grått Norge :o) / Kram Kicki

   Radera
 2. Tack fina <3 önskar dej detsamma!
  (¯`v´¯)
  .`•.¸.•´ ★
  ¸.•´.•´¨) ¸.•¨)
  (¸.•´(¸.•´ (¸.•¨¯`*♥

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack kära Milo - Hoppas du får en fin dag :o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...