2 februari 2014

Helstekt rödspätta, serverad med räkor, ugnsbakade tomater och gräddkokt grönkål

 
Fiskhandlaren som jag handlar hos här i Norge är en underlig gubbe. Utseendemässigt ser det ut som om han borde ha gått i pension i vart fall för 10 år sen, eller så har livet farit hårt fram med honom.

Han är liten till växten, tunn som en räka och jag har aldrig sett honom smila. Hans dialekt är svår att förstå och han mumlar fram allt han ska säga. Så jag måste verkligen koncentrera mig både för att göra mig förstådd och för att höra och förstå honom.

Men jäklar vilken fart det är på gubben. Jag tror aldrig jag har sett någon filea en fisk så precist och snabbt som han gör. Han kan verkligen sin fisk. Oavsett vad jag frågar, både vad gäller tillagning, var fisken kommer ifrån eller annat jag funderar på, så har han alltid svar. Gäller ju bara att tyda dem.

Men han har verkligen bra fisk och skaldjur även om han är dyr. Han är noga med bra kvalitet på fisken och det ligger inte någon svartlistad fisk hos honom. Han vet precis vad jag menar när jag pratar omm fisk man ska vara försikitg med. Jag betalar gärna lite extra för bra råvaror.

Varje gång jag kommer dit har jag en lista eller plan om vad jag ska handla. Varenda gång kommer jag hem med mycket mer än vad jag planerade. Men vad gör det. Jag har en stor frys för det som inte blir uppätet direkt.

Denna gång köpte jag rödspätta, skrei, färska räkor och rökt kolja. Rökt kolja är nytt för mig, men som den hjälpsamma person fiskhandlaren är, så tipsade han mig om hur den tillagas bäst. Så det blir till att experimentera. Men det var rödspätta och räkor som var målet med mitt besök i fiskbutiken denna gång…


Ingredienser:
Rödspätta – jag räknar en hel rödspätta per person
Saft från ½ färsk citron
Siktat dinkelmjöl till panering
Salt – jag använder himalayasalt
Mald svartpeppar – du kan också använda vitpeppar, men personligen föredrar jag svartpeppar
Osaltat smör och rapsolja till stekning – du kan också använda Cocosa kokosolja och rapsolja

Ingredienser gräddkokt grönkål för 2 personer:
Ca 200-250 g färsk grönkål
Ca 15 cm lång bit av purjolök, Ø2-2 ½ cm
5 dl matgrädde – jag använder Oatly iMat havregrädde
Salt – jag använder himalayasalt
Mald svartpeppar eller vitpeppar

Ingredienser ugnsbakade tomater för 2 personer:
6 ekologiska tomater
Riven ost efter smak – jag använder ost gjord på getmjölk
Grovmalen svartpeppar
Olivolja

Garnering:
Räkor och finhackad dill

Gör så här:
Rensa fisken och ta bort inälvor och skär bort huvud. Med hjälp av en bra sax klipper jag bort stjärtfenan och fenorna runt om. Skölj fisken väl och låt den torka på hushållspapper.

Häll på eller pensla på citronsaften på bägge sidor. Vänd fisken i mjöl som du häller upp på ett fat.

Stek fisken på låg värme med rikligt med fett i pannan. Salta och peppra direkt. Vänd efter halva tiden, tillsätt mer fett om det behövs. Fisken är färdig när du ser att den lossnar enkelt från benen där fisken är som tjockast.

Finhacka grönkålen och strimla purjolöken fint. Häll dem i en gryta med grädden. Inte oroa dig för att det ser ut som om det är lite vätska. Grönkålen sjunker snabbt ihop och det vill bildas mycket vätska i grytan. Smaka av med salt och peppar. Låt sjuda på svag värme tills grönkål och purjolök är mjukt. Sila bort grädden innan du serverar.

Skär av botten och toppen på tomaten och dela den i två. Den vill då stå stadigt under gräddningen. Smörj lite olivolja i en ugnssäker form och ställ i tomathalvorna. Strö på svartpeppar och sedan riven ost. Försök undgå att det inte blir för mycket ost i botten på formen. Grädda i förvärmd ugn på ca 200˚C till osten har smält och är gyllene.

Servera fisken tillsammans med grönkålen, tomaterna, skalade räkor, ett par citronskivor/ klyftor. Finhacka lite dill som du strör över som pricken över i.

Om du vill ha en sås till så använd grädden som du silade bort från grönsakerna. Antingen använder du den som sås som den är eller smaksätt med lite citron och dill eventuellt andra kryddor. Använd önskad redning - för min del blir det arrowrot som är naturligt glutenfri.

God söndag!


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Hihi ...Ok underlig Fêskegubbe då,men...
  Åh,sååå gott detta låter & ser ut - måste visa min Micke :)

  Ha det så gott vännen/Kram Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, men fiskgubben är fin på sitt sätt. Riktigt original :o) /Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...