17 februari 2014

Fyllda munkar - lite nyttigare variant med dinkel och lågt GI

 
Jag hoppas ni alla har haft en fin helg. Min helg blev något hektisk och dyrare än förväntat. Detta började på fredagen utan att jag egentligen visste om det. Det var nämligen ett planerat strömavbrott fredag morgon för det var en jobb strömsälskapet skulle göra. Strömmen kom tillbaka på avtalad tid och allt var frid och fröjd – trodde jag.

På lördagen skulle jag lägga mat i frysen och insåg att den inte fungerade som den skulle och att det hade börjat tina. Som väl var så var det ganska fullt i frysen och jag kände att det mesta fortfarande var fruset. Jag försökte restarta frysen, men det var ingen skillnad. Frysen hade tackat för sig. Men nu var det lördag eftermiddag så jag kände stressen komma för att kunna rädda maten.
Jag har i och för sig redan planerat att jag skulle köpa en ny frys – men inte just i lördags. Man får ju lite panik när det är lördag eftermiddag och frysen slutar fungerar. Tyvärr så är det nu plusgrader och regn så jag kunde inte lägga matvarorna ute heller.

Jag körde till närmaste firma som säljer frysar för att se vilka möjligheter jag hade för att få hem en frys en lördag eftermiddag. Och om de möjligen hade den frysen som jag har funderat på att köpa.

Jo då, frys fick jag tag i, just en sån jag ville ha. Men så skulle den hem och på plats… Jag kan skratta nu, men det var en stressig lördag för att hinna allt innan butiken stängde eftersom möjlighet för hemlevering var tidigast måndag.

Men nu är min nya fina frys på plats och nästan all maten klarade sig. Det var några påsar med bär som tinade och det är det som leder till dagens recept. Jag gjorde sylt på bären som hade tinat, och det blev en del. Eftersom jag inte använder konserveringmedel så har jag nu frusit ned en del av sylten, men tänkte att jag kunde ju göra något gott med en del av sylten.

Det blev fyllda munkar eller ”Berlinerboller” som de kallas här i Norge. Munkarna passar inte för er som har en 100 % basisk kost, men vi andra kan äta en med gott samvete om vi bara tänker på vad vi stoppar i oss resten av dagen.

Till 10 Berlinerbollar behöver du;

Ingredienser:
1 dl mjölk – jag använder havremjölk
1 ½ tsk torrjäst
Ca 5 dl siktat dinkelmjöl
75 g osaltat äkta smör
2 msk palmsocker (kokosblomstsocker)
½ tsk äkta vaniljpulver
2 tsk honung – jag använder akasia honung
2 ägg – jag använder KRAV märkta ägg
Ca ½ liter rapsolja till fritering

Sylt eller äpplemos efter smak

Gör så här:
Värm mjölken till 37˚C. Blanda i torrjästen och rör sen i 2 dl av dinkelmjölet. Sätt plastfolie över skålen och låt jäsa i ca 1 timme.

Vispa ihop palmsocker, vaniljpulver, honung och smör med elvisp i 4-5 minuter. Tillsätt sedan äggen ett i taget medan du fortsätter att vispa.

Rör ihop de båda blandningarna och tillsätt 2 dl till av dinkelmjölet. Rör ihop tills du har en elastisk deg.

Strö 1 dl av dinkelmjölet på bakbordet och häll ut degen.  Blanda degen med mjölet tills degen inte längre är kletig. Det vill bli lite mjöl kvar på bakbordet.

Dela upp degen i 10 delar. Nu ska fyllningen tillsättas och här har du två alternativer.

Alternativ I:
Den enkla varianten. Platta ut varje del ca 1 cm tjock. Lägg ca 1 - 1 ½ tsk sylt i mitten. Snörp ihop degen runt sylten. Var noga med att sylten är helt täckt av degen. Strö lite mjöl på ett bakplåtspapper och lägg munken med snöpningen nedåt för att jäsa.

Alternativ II:
Dela upp varje del i två halvor och platta eller kavla ut dem till 2 lika stora plattor ca ½ cm tjocka. Lägg 1 – 1 ½ tsk sylt på mitten på den ena plattan. Lägg sen den andra plattan över och tryck ihop kanterna så att det blir helt tätt och ingen sylt kommer ut. Strö lite mjöl på ett bakplåtspapper och lägg munken för att jäsa.Om du gör din egen sylt eller äpplemos så hittar du recept här i bloggen:
Äpplemos
Hallonsylt (fungerar också med andra bärsorter)

Om du vill göra munkarna utan sylt, så gör dem mindre. Då delar du degen i 20 delar, rullar i hop dem och lägger ut munkarna på ett bakplåtspapper med lite mjöl för att jäsa.

Låt munkarna jäsa under plastfolie ca 30-45 minuter.

Värm upp rapsoljan i en tjockbottnad kastrull med höga kanter. Oljan bör vara ganska varm och du kan prova med en brödbit om du inte använder termometer. En termometer bör hålla ca 180˚C.Fritera 2-3 munkar i taget tills de är gyllene, ca 1 minut på varje sida. Använd en hålslev till att vända dem och sen ta upp dem när de är färdiga. Lägg munkarna på hushållspapper för att rinna av.

Vill du ha något sött på utsidan kan du vända dem i lite sukrin, sötin eller palmsocker. På bilden har jag vänt hälften i palmsocker och hälften är utan sötning.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under. Följ instruktionen. Glöm inte att verifiera din mailadress i mailen du får efteråt:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Så skönt att det ordnade sig med frysen för dig!
  Mmm...Dessa låter riktigt goda/Soliga Kramar från lilla mig ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hade verkligen tur i oturen med frysen. :o) /Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...