28 januari 2014

Vitfisk på spenatbädd med tomatsallad

 
På vardagarna gillar jag att göra enkla maträtter med rena smaker som jag inte använder all världens tid på att tillaga. Då är fisk toppen. Speciellt när man tillagar i ugnen eftersom det sköter sig själv.

Jag fick ju en fråga för ett par dagar sen om jag inte kunde dela med mig av fler fiskrecept, med en önskan speciellt med ett recept på torsk.

Visst sa jag, klart jag kan. Det som är fint med detta receptet är att du kan använda vilken vitfisk du vill, inkludert torsk. För all vitfisk smakar lika gott med detta enkla recept.

På min tallrik blev det kolja.
Ingredienser:
Valfri filead vitfisk. Hur mycket fisk du behöver avgörs av vad du serverar till och hur många personer ni blir. Jag räknar ca 250 - 300 g /person
Spenat – helst färsk, men frusen går också bra
Olivolja
Havssalt
Peppar efter smak – jag använder grovmalen svartpeppar
Matgrädde – jag använder iMat havregrädde från Oatly
Tomater
Purjolök eller vårlök
Färsk persilja
Skal och saft från citron

Gör så här:
Skölj och grovhacka den färska spenaten. Använder du frusen spenat, låt den tina. Använd en ugnssäker form där alla fiskbitarna får plats utan att ligga uppe på varandra.

Ta lite olivolja i botten. Täck botten med ett tjockt lager med spenat. Spenaten vill sjunka i hop under tillagningen. Strö på havssalt och peppar på spenaten och häll över lite grädde. Lägg ut fisken uppe på spenaten. Lite salt och peppar på fisken och avsluta  med olivolja.

Tillaga fisken mitt i ugnen på 125˚C i ca 30-35 minuter.

Dela tomaterna i mindre bitar. Jag använder körsbärstomater som jag skivar upp ca 3 gånger. Skiva löken till tunna strimlor. Jag använder bara den ”vita delen” av löken. Tillsätt och smaka av med olivolja, rivet skal och saft från citron, finhackad persilja, salt och peppar. Låt röran stå kallt 30-60 minuter innan servering.

Servera din fisk på spenaten och lägg tomatsalladen på toppen. Som tillbehör tar du det du gillar bäst. Jag serverar med blomkålsmos och en grönsallad.

Ha en fin fisk-tisdag!
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Så gottit - måste visa min Micke hihi
  & Kolja är en fisk vi brukar äta på golfrestaurangen i Isaberg :)

  /Tack för detta receptet & Kramar från oss

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas receptet faller i smak :o) / Kram Kicki

   Radera
 2. Bjöd min Fru Eriksson på detta igår med Torskfile,det var gott.
  Tack för ditt recept!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Micke för att du delar med dig :o) Jag blir så glad av å höra att ni gillade rätten. Hälsa frun :o) / Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...