4 januari 2014

Vegetarisk hamburgare med kryddig tomatsalsa

 
Kanske ska ni följa med på våra juniorkronorna när de spelar semifinal i kväll? Då kan det passa bra med en rejäl hamburgare som sportsmiddag. Men en god hamburgare passar oavsett tycker jag, sport eller inte.

För även junkfood som hamburgare kan göras mer nyttigt om man tar några medvetna val.

Som vanligt gör jag allt från grunden för då vet jag var jag har i maten och jag kan välja det som jag mår bäst av utan en massa tillsatser.

Ett rejält hembakat hamburgarbröd, färskt och saftigt är en god början till en rejäl hamburgare. Lite grövre bröd ger också en bättre och längre mättnads känsla och som håller på strukturen på hamburgaren.

Så vill jag ha en ordentlig ”köttbit”. Låter väl konstigt att jag omtalar burgaren som om den innehöll kött. Men saken är den att det smakar som kött. Saftiga burgare med vegetariskt "kött" är tingen. Så är det såsen, eller i detta tillfälle, dressingen. En härlig tomatsalsa som sätter lite eldig piff på burgaren.  Nu har vi basen. Vad vill du ha mer?

Ja, du kan ju fylla upp din hamburgare med det du vill. Men här kommer i vart fall ett förslag som mättar bra. Men en hamburgare i denna storlek som jag gör är omöjlig att äta utan kniv och gaffel. Men du kan ju göra dem mindre om du vill hålla burgaren när du äter.

Även en vuxen man med stor aptit ska efter middagen säga – ”Detta var gott – Åh vad jag är mätt!”.
Så här blev min hamburgare. Jag smörjer på salsa både på botten och i locket på hamburgerbrödet. I mellan har jag färsk sallad, paprika, lite fetaost, oliver och givetvis själva burgaren. Jag äter min burgare med en enkel sallad vid sidan och sätter med en liten skål med salsa för den som vill ha mer.

Jag toppar min burgare med groddar, i detta tillfälle rödbetsgroddar.

Vill du ha lite mer protein i burgaren kan du krossa och blanda in kokta kikärtor i frysen eller servera dem vid sidan av hamburgaren som snacks eller i en sallad. Ett annat gott tillbehör är friterade auberginechips.
Till 4 hamburgare

Ingredienser:
100 g sötmandel
1 ½ dl riven ost efter egen önskan – jag använder min favoritost gjord på getmjölk, den franska Tomme de Chèvre.
1 ½  dl ströbröd – jag använder torkat hemmagjord dinkelbröd som  får ligga på bänken ett par dagar för att bli torr och som jag sen maler. Bröd kan också torkas i ugnen.
1 liten schalottenlök
2 ägg – jag använder som vanligt bara KRAV-ägg
2 msk grädde – jag använder Oatly’s havregrädde iMat 7 eller 13%
¾ dl siktat dinkelmjöl, använd majsmjöl om du vil ha glutenfritt
1 – 2 krm salt – jag använder himalayasalt. Om osten är väldigt salt, ta lite mindre
1-2 krm mald svartpeppar
1-2 krm mald vitpeppar
1-2 krm mald kryddpeppar
Ca ½ liter färdig grönsaksbuljong till kokning
Osaltat smör och olja till stekning

Gör så här:
Mandel mals, ost och lök rivs. Du kan också finhacka löken.

I en stor skål blandar jag alla ingredienserna utom buljong. Blanda väl och låt blandningen stå 15 minuter för att svälla.

Koka upp buljongen. När den kokar sänker jag värmen så att den sjuder. Buljongen ska inte koka under tillagningen. Om du har en väldigt stor gryta kan det hända att du måste ha mer buljong. I pribcip kokar jag en hamburgare åt gången.

Kryddningen är ju lite variabelt vad var och en gillar. Därför kan man pröva sig fram. Gör en liten minihamburgare och låt den sjuda i buljongen 3-4 minuter innan du smakar den. Tillsätt mer kryddor om du önskar tills du är nöjd med smaken.

Jag gör en ring på ett bakplåtspapper som tillsvarar storleken jag har på hamburgerbrödet.

Dela smeten i 4 delar och gör din hamburgare något mindre i ringen eftersom de sväller ca 25 % under tillagning.

Lägg din hamburgare i buljongen och låt sjuda 4-5 minuter. Ju tjockare hamburgaren är ju längre tid måste du beräkna.

Ta upp hamburgarna och låt dem rinna av på hushållspapper.

När hamburgarna är torra steker jag dem i lika delar smör och olja. Du kan också använda bara olja eller kokosolja.

Hamburgarna kan gärna frysas in. Då fryser du in dem när de är kokta och torra och men innan du steker dem.Tomatsalsa

Vanligtvis ville jag använda färska tomater. Men det är inte precis säsong för tomater just nu och det kan vara svårt att hitta bra ekologiska tomater. Så jag väljer att använda krossade tomater från konserv denna gång.

Ingredienser:
2 konserver med tomater på ca 400 g/konserv
2 röd chili
1 rödlök, medium storlek
3-4 vitlöksklyftor
2-3 msk tomatpuré
Salt – jag använder himalayasalt
Grovmalen svartpeppar
Chilipulver
Saft från citron eller äpplecidervinäger för att få syra
Eventuellt lite agavesirap för balans mellan syra, salt och sötma.
Olivolja till stekning
Stor hand med örtkryddor - jag väljer basilika

Gör så här:
Finhacka rödlök, vitlök och chili. Stek lök och chili mjukt i lite olivolja på medium värme. Det ska inte ta färg, bara bli mjukt.

Tomaterna häller jag i en sil och låter det mesta av vätskan rinna av eftersom jag vill ha en fastare salsa som blir på hamburgaren och inte flyter runt på hela tallriken.

När tomaterna har runnit av lägg dem upp i grytan tillsammans med tomatpuré. Låt blandningen sjuda sakta i ca 15 minuter under lock så att tomaterna blir helt mjuka och blandat med löken.

Ta av grytan från spisplattan och använd en handmixer för att få en slätare salsa. Sätt grytan tillbaka på spisplattan. Tillsätt syra och du kan börja med 4-5 tsk och sen smaka dig fram. Tillsätt kryddor.

När du är nöjd med smaken, låt salsan sjuda 15-20 minuter så smakerna får satt sig bättre. Blir salsan för tjock kan du späda med lite vatten.

Finhacka basilikan och tillsätt den när det är ett par minuter kvar.

Om du är nöjd med smaken, ställ den att svalna. Den kan gärna stå kallt en timmes tid för att smakerna ska sätta si g ännu bättre.

Ha en skön lördag – och heja Sverige i dagens semifinal med juniorkronorna.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...