7 januari 2014

Varför ska vi välja ekologiskt?

 
Varför ska vi välja ekologiskt? Vi får ju jämnt höra att ekologiskt är sundare och bättre för oss, men vad är det som är bättre för oss med ekologiska matvaror?

Och vi som redan väljer ekologiskt, varför ska vi behöva argumentera så mycket om varför det är bättre?Du slipper lager av gifter och kemiska bekämpningsmedel på dina varor. Samtidigt förhindrar du att fler kemikalier läcker ut i kretsloppet. Över fyrtio procent av alla vattenprover i Sverige innehåller rester från bekämpningsmedel.

Kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och enorma odlingar där bara en enda gröda frodas belastar miljön mycket mer. Det slipper du bidra till när du köper ekologiskt.

Rester av bekämpningsmedel står inte på innehållsförteckningen, men kan finnas i din mat. Det handlar om ämnen som ökar risken för cancer, rubbar dina hormoner eller gör att du kan få svårt att skaffa barn. HÄR kan du läsa om 3 äckliga ämnen vi inte vill ha i maten.
Vi känner fortfarande inte till de långsiktiga följderna av att genmodifierade organismer sprids ut i naturen. Att välja ekologiskt är det enda effektiva sättet att helt undvika genmodifierad mat.Ekologiska grönsaker innehåller lägre halter av det skadliga nitratet och ekologiska grönsaket innehåller fler vitaminer, mineraler, enzymer och andra näringsämnen än de o-ekologiska produkterna. Bland annat har de ekologiska högre halter av C-vitamin och antioxidanter

Alltför intensiva odlingstekniker kan allvarligt skada jordbruksarbetarnas hälsa. Detta visar sig bland annat i betydligt högre cancerfall, andningsproblem och andra sjukdomar bland lantbrukare på de icke ekologiska gårdarna.

Inte minst så är ekologiska frukter och grönsaker saftigare och har mer smak.

Detta är bara några punkter om varför ekologiskt är bättre för oss. Läs mer under Om Ekologisk mat


Här är också en länk till Naturskyddsföreningen som hjälper dig med de rätta argumenten för ekologiskt - om du nu behöver några.

8 sätt att döda myter om ekologiskt


Naturskyddsföreningens sidor hittar du också andra bra sidor om ekologisk mat, hav & fiske, jordbruk, miljö... ja det är mycket att läsa här.


Se också filmen från Naturskyddsföreningen. Klicka på bilden under. Glöm inte ljud.Men det är helt enkelt svårt att komma undan gifter i en redan förgiftad värld. Däremot kan du hitta mat som innehåller betydligt färre skadliga ämnen. Eller inga skadliga ämnen alls. Och det är den ekologiska maten.Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Här försöker vi alltid handla Ekologiska varor ...
  /Kram & jag önskar dig ett Gott Mattår 2014

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många bäckar små.... :o) Önskar dig god hälsa och ett gott bloggår :o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...