21 januari 2014

Ugnsbakad färsk makrill med inspiration från medelhavet


Visst är det märkligt det här med fisk och barn. Antingen gillar de fisk, eller så är det nästan allergiska reaktioner om man bara säger ordet fisk. Och då kan man undra vad som ger denna avsmak till fisk. För att de har hört andra barn säga det eller för att de verkligen har smakat fisk och inte gillade det? Kanske de fick ett fiskben i munnen och därför inte gillar fisk?

Jag var väl en av de udda ungarna som åt allt som barn. Ja utom blodkorv då. Jag vet inte hur det är skolorna i dag och vad de serverar, men när jag gick på skolan så var det vissa dagar ganska tomt i matsalen. Det var när vi fick fisk, spenatstuvning eller kycklinglevergryta. Konstigt nog så var dessa bland mina favoriträtter. Ja inte bara fisk men också spenatstuvning och kycklinglevergryta.

Som barn var jag en del ute och fiskade tillsammans med min pappa. Jag kommer ihåg att vi brukade meta abborrar som vi sen grillade, ja om vi fick någon fisk vill säga. De första veckorna fick jag ingen fisk av så enkel grund att jag tyckte det var jätteäckligt att sätta masken på kroken. Jag hade fått en klar besked om att det med mask på kroken, det fick jag ordna själv om jag skulle vara med och fiska.

Jag kämpade med denna daggmask i flera veckor utan att klara få den på kroken ordentligt. Det hjälpte liksom inte att vira den runt kroken. Han stack av på en gång den ”jäklen”. Men så kom jag på att jag kunde lägga masken på en sten och på så sätt få motstånd till kroken för att få på masken.

Gissa hur stolt en 6-åring kan vara när man äntligen har övervunnit en daggmask. För att inte prata om hur stolt jag var när jag äntligen fick min första fisk. Det var riktigt nog en mört som vi kastade tillbaka, men det var min första fisk. Men nu som jag då hade klarat detta med daggmasken själv, så kom nästa… ”så bra, då kan du lära dig att ta av fisken från kroken själv”… tja… det blev ett helt annat kapitel att lösa.

Men i dag blir det inte abborre utan färsk makrill.


4 port

Ingredienser utom tomatsalsa:
Ca 400-500 g makrill utan ben
Ca 20-25 bruna oliver utan kärna, typ Kalamata
Ca 100-120 g fetaost – jag använder fetaost gjord på getmjölk
Saften från ½ ekologisk citron
Rapsolja till stekning

Ingredienser till tomatsalsa:
1 rödlök
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
Ca 400 grovhackade ekologiska tomater från konserv eller box
1 handfull färsk oregano (går också bra med torkat, men använd då mindre eftersom det är mer koncentrerat i smaken)
1 handfull färsk basilika (går också bra med torkat, men använd då mindre eftersom det är mer koncentrerat i smaken)
2 dl vatten
3 msk tomatpuré
Salt – jag använder himalayasalt
Olivolja till stekning
Grovmalen svartpeppar
Olivolja och rapsolja till stekning

Gör så här:
Börja med att göra salsan. Ta bort kärnorna från chilin. Finhacka lök, chili och vitlök fint.
Stek hacket i lite olivolja på medelvärme i en stekgryta. Det ska bli mjukt, men inte ta färg. Viktigt att du inte har för hög värme eftersom olivolja inte tål det.

Grovhacka basilikan och repa bladen på oreganon och lägg det i grytan tillsammans med resten av ingredienserna. Smaka av med salt och peppar och låt salsan sjuda på svag – medelvärme i ca 30 minuter. Rör av och till.

Skölj fisken och kontrollera att alla ben är uttagna. Skulle det sitta ben kvar, ta bor dem med en fiskpincett eller tång. Dela upp fisken i mindre bitar, ca 5-6 x 3-4 cm stor. Värm rapsolja i en stekpanna och stek fiskbitarna med skinnsidan ned så att den får lite färg och lätt knaprighet, ca2-3 minuter.

Häll salsan i en ugnssäker form. Lägg fiskbitarna med köttsidan ned och skinnsidan upp.

Kläm saften från citronen över fisken. Grovhacka oliverna och strö ut dem först i formen och sist smula fetaost över alltsamman.

Grädda mitt i ugnen på 200˚C i ca 15-20 minuter.

Servera med det du tycker passar bäst. Jag serverar med ångkokt blomkål och morötter och en härlig grönsallad.

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Så gottit med Makrill - Jag var oxå ute & fiskade mycket med min goa papps som tyvärr gick bort alldeles för ung :(

  /Kram fina du & Tack för dina härliga recept/foto <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv. Makrill är en av de fiskar som jag tycker är speciellt goda. De smakar så mycket i sig själv / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...