31 januari 2014

Rödbetssallad med granatäpple

 
Gillar du rödbetor så är detta en sallad som du absolut måste prova. Salladen är basisk eftersom både rödbeta och granatäpple är basiskt. Smakar helt underbart som tillbehör till många middagar. Eller varför inte rulla in salladen i en tortilla med en god Chevré eller fetaost… Hjälpes mig - det är direktbiljett till mathimmelen så gott det är :o)

Men det är ju för illa när jag tänker mig om. Jag har flera gånger skrevet recept som innehåller rödbetor, men inte en enda gång har jag berättat varför rödbetor är så bra för oss. Kanske visste du det redan, men om inte, här är först lite fakta om dessa underbara betor. 
Det finns olika rödbetssorter och den vanligaste och mest kända för oss nordbor är den rödlila rödbetan. Sen har vi polkagrisrödbetan. Den heter inte så för att den smakar polkagris men har fått sitt namn på grund av sina röd och vit polkagrisrandiga utseende på insidan. På utsidan ser den ut som den rödlila rödbetan. Så till slut har vi gulbetan som är rödorange på utsidan och gul inuti. Gulbetan smakar ungefär som den rödlila rödbetan men polkagrisrödbetan har en mildare smak.

Rödbetan härstammar från Asien och man kan hitta rödbetan tidigt i Europa. Men i Sverige blev vi först känd med den på 1600-talet, och då var det inte var mans kost. Givetvis var det adel och hovet som fick smaka på denna exotiska läckerhet och den serverades inte helt olikt dagens inläggningar med rödbetor.

 
Rödbetan användes som medicin i början eftersom den har en unik motståndskraft mot infektioner. Rödbetor har den egenskapen att den stimulerar immunförsvaret genom att förbättra vävnadens syresättning då den innehåller nitrat (inte det samma som nitrit och får inte förväxlas). När man får en bättre syresättning i cellerna så resulterar det i att man håller hjärta, muskulatur, och nervsystem i gott skick. Rödbetor innehåller också folat som är viktigt bland annat för nybildning av röda blodkroppar.

Man ska vara försiktig med grönsaker som innehåller mycket nitrat till barn under 1 år eftersom det kan förvandlas till nitrit och ger nedsatt syresättningsförmåga i kroppen. Andra grönsaker som innehåller mycket nitrat är till exempel spenat, kål och sallader.

Rödbetor är basiska och bidrar till att hålla en bra pH balans i kroppen. Har man en bra pH balans så blir kroppen mer motståndskraftig mot bakterier och infektioner.

Rödbetan innehåller kostfibrer som går genom kroppen oföränderliga. Kort sagt, de sätter fart på tarmarna, speciellt om man äter mycket. Det är ju speciellt bra vid förstoppning. Men allt ska ju ätas med måtta. I tillägg vill fibermängden höja blodsockret långsammare och skapar en mer balanserad energinivå som gör att vi håller oss mätta längre och sötsuget minskar. Har du inte ätit rödbetor tidigare så bör jag väl också upplysa om att allt som är rött är inte blod. Rödbetor ger rödfärgning till urin/avföring.

Som med andra grönsaker så har rödbetan bäst hälsoeffekt på kroppen om den äts rå. Du kan också äta blasten. Smakar lite som spenat och du kan både koka och stuva den och givetvis äta blasten rå som i en sallad.

Rödbetor är lite känsliga för värme, kylskador och uttorkning och bör därför förvaras lite kallare än kylskåpstemperatur.  Den bästa temperaturen är 3-4 ˚C

Men nu till receptet med rödbetssalladIngredienser:
ca 300 g kokta och skalade rödbetor
1 granatäpple
1 dl persilja – jag använder bladpersilja
1 liten rödlök
2-3 msk citronsaft
2-3 msk olivolja extra virgin av bättre kvalitet
3-4 krm chilipulver
Salt – jag använder himalayasalt
Grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Skrubba rödbetorna. Skär bort topp och botten och snitta rödebetorna ett par gånger så att det blir enklare att ta bort skalet efteråt. Jag rekomanderar att du använder handskar och skyddar kläderna för rödbetssaften sätter ordentliga fläckar på kläder och fingrar.

Lägg rödbetorna i lättsaltat kalt vatten. Låt koka upp och sen sjuda på svag värme till medium värme tills de är färdiga. Tiden avhänger av hur stora rödbetorna är, men det tar ca 30-45 minuter- Känn med en baknål om de är mjuka nog. Baknålen ska vara enkel att sticka igenom.

När rödbetorna är färdiga, ta upp dem med hålslev och lägg dem på ett fat för att svalna. När de har svalnat, gnugga av skalet eller skrapa med en matkniv. Det går lätt att ta av skalet.

Under tiden rödbetorna svalnar tar jag ut kärnorna från granatäpplet. Det gör du enklast om du knackar först på frukten med baksiden av en kniv. Skär av toppen och snitta sen sidorna runt som till 4 klyftor. Bänd upp granatäpplet med fingrarna när du har en djup tallrik under så att du får med dig all saft och kärnor. Banka på skalet så trillar de flesta kärnorna ut på en gång. De sista ”pillar” man enkelt ut efteråt. Passa på att du inte får med den gul/vita hinnan som sitter mellan kärnorna, för den är bitter i smaken.

Finhacka lök och persilja. När rödbetorna svalnat, finhacka dem i storlek med kärnorna i granatäpplet.

Lägg allt i en skål, tillsätt olja, citronsaft och chilipulver och smaka av med salt och peppar. Blanda väl och smaka av. Låt salladen stå kallt 30-60 minuter innan servering.Serveras till middagsrätten eller rulla in den i en dinketortilla med Chevré eller fetaost. Kanske med en skiva rökt regnbåge eller lax i botten på tortillan. Mmm.. mycket bättre än traditionell fredagstaco om jag får välja.God helg!


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

5 kommentarer:

 1. Ah...Bra info - Jag är ju inte förtjust i Rödbetor,men kanske blasten då :)
  Riktigt...riktigt vackert upplägg du bjuder på som vanligt <3

  /Kram pårej
  Pst...Fisken var supergod!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju bara så, alla kan inte gilla allt. Kul att du gillade mitt fiskrecept. Jag blir glad av att få höra hur det gick när man provar mina recept. Tack! /Kram Kicki

   Radera
  2. Nä,så är det ju hihi Men...
   Jag njuter av dina otroligt vackra upplägg/foto ska du veta <3

   /Kram

   Radera
 2. Jag älskar Rödbetor men hade ingen aning om detta.
  /Nina

  (Annmis vän som läser fast kommenterar sällan)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar också rödbetor. Måste hejda mig lite i bland :o)
   Kul att du följer min blogg. Tack :o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...