26 januari 2014

Rödbetsbiff, ugnsstekta grönsaker och fetaostsås


Jag tycker rödbetor är fantastiskt gott i alla dess former, och det är ju så mycket gott man kan laga med denna läckra rotfrukt. Men jag har inte alltid kunna äta rödbetor. Jag var nog i tidig tonår när jag fick smaka rödbetor första gången.
Jag föddes med en alvarlig matallergi som läkarna sa att jag ”skulle växa ifrån”. Jag tycker synd om min mor som den gången skulle hitta allergimat som passade mitt torftiga kosthåll.

Middagsmaten var alltid kokt och utan kryddor, för kryddor gjorde mig sjuk.

Färska grönsaker fungerade inte heller så bra, så det blev mer eller mindre sönderkokta grönsaker som jag kunde äta lite av. Det var inte så mycket frukt heller som jag kunde äta.Mjölk var det lite upp och ned med vilket läkarna tyckte var konstigt eftersom jag inte var laktosintolerant. Men mjöl gick bra för jag hade inte glutenallergi heller, men tålde då inte många av de E-tillsatser man kunde hitta i färdigt bröd så jag fick alltid hembakat bröd – vilket absolut inte var  det sämsta.

Varje månad fick jag prova ett nytt livsmedel för att se om jag tålde det. Lyckan var stor för varje livsmedel som kunde läggas till på listan. Men det var en del livsmedel jag fick vänta länge med.
Min första tomat smakade jag när jag var 14 år och apelsin när jag var 15, men då blev jag ordentligt sjuk och hamnade på sjukhus.


.

 
I dag kan jag äta allt om man ser ut ifrån den matallergin jag en gång hade. Så läkarna hade rätt, den ville bli borta när jag blev vuxen. Det är väl egentligen bara mjölk som jag fortfarande inte tål så bra, men yoghurt funkar fint. Och det har jag i min sås i dag.

Rödbetsbiffar är väldigt gott och du kan gärna frysa in dem. Smakar toppen också på mackan eller att ha med i matlådan tillsammans med en sallad.


Middag till 4 personer

Ingredienser till rödbetsbiffar:
300 g kokta rödbetor
200 kokt potatis – jag har valt mandelpotatis
1 lök – jag har valt bananschalottenlök
2-3 vitlöksklyftor
Ca 75 g fetaost – jag har valt fetaost gjord på getmjölk
3 msk arrowrot (naturligt glutenfri)
1 ägg (tål du inte ägg kan du använda no-egg, agaragar eller fiberhusk tillsvarande 1 ägg)
Ca 1 – 1 ½ tsk salt – jag använder himalayasalt
Ca ½ - 1 tsk grovmalen svartpeppar
Cocosa kokosolja och rapsolja till stekning

Gör rödbetsbiffar så här:
Skrubba rödbetorna. Skär bort topp och botten och snitta rödebetorna ett par gånger så att det blir enklare att ta bort skalet efteråt. Jag rekomanderar att du använder handskar och skyddar kläderna för rödbetssaften sätter ordentliga fläckar på kläder och fingrar.

Lägg rödbetorna i lättsaltat kalt vatten. Låt koka upp och sen sjuda på svag värme till medium värme tills de är färdiga. Tiden avhänger av hur stora rödbetorna är, men det tar ca 30-45 minuter- Känn med en baknål om de är mjuka nog. Baknålen ska vara enkel att sticka igenom.

När rödbetorna är färdiga, ta upp dem med hålslev och lägg dem på ett fat för att svalna.

När de har svalnat, gnugga av skalet eller skrapa med en matkniv. Det går lätt att ta av skalet. Riv rödbetorna grovt.

Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten. Låt potatisen svalna och mosa dem sen med en gaffel.

Finhacka löken och stek den mjuk lite olja.  Låt löken svalna. Fetaosten smulas och vitlöken skalas och pressas i en vitlökspress. Blanda alla ingredienser och lått blandningen stå 10-15 minuter innan du gör dina biffar.

Gör först en provbiff som du steker så att du kan kontrollera att du är nöjd med kryddningen. Tillsätt eventuellt mer kryddor om det behövs.

Jag steker biffarna i hälften kokosolja och hälften rapsolja på medelvärme tills de har fått fin färg.
Ingredienser till ugnsstekta grönsaker:
Du kan välja de grönsaker du gillar bäst, men jag har valt:

Sötpotatis
Squash
Fänkål
Purjolök
Bananschalottenlök
Färsk vitlök

I tillägg behöver du:
Olivolja
Havssalt
Grovmalen svartpeppar
Ett par kvistar örter efter smak. Jag har valt oreganoGör ugnsbakade grönsaker så här:
Skala och strimla sötpotatisen. Dela upp squashen i lite större bitar än sötpotatisen. Skär purjolöken i ca 1 – 1 ½ cm tjocka bitar. Fänkål och bananschalottenlök strimlas fint. Vitlöken delas i två.

Lägg alla grönsakerna i en ugnssäker form och lägg kvistarna med örter. Häll över lite olivolja, strö över några nypor salt och lite grovmalen svartpeppar. Sätt formen i förvärmd ugn på 175-200˚C och stek dem tills de är mjuka. Tiden avhänger av hur stora bitar du har gjort. Vänd runt bland grönsakerna några gånger under stektiden.Ingredienser till fetaostsås:
3 dl naturell turkisk yoghurt, med eller utan laktos
200 g fetaost – jag har valt fetaost gjord på getmjölk
1 – ½ tsk honung – jag har valt akaciahonung
2 vitlöksklyftor
3-4 msk extra virgin olivolja av bra kvalitet
1 msk saft från färsk citron
Salt – jag har valt himalayasalt
Grovmalen svartpeppar
4 msk finhackade örter – jag har valt bladpersilja
Gör fetaostsåsen så här:
Häll yoghurten i en skål och smula ned fetaosten. Pressa vitlöken i en vitlökspress. Lägg i vitlök, citronsaft och olja. Kör med en stavmixer tills du har en fin konsistens på såsen.

Smaka av med salt, peppar och honung. Tillsätt till slut finhackade örter. Blanda väl och låten såsen stå kall 30-45 minuter innan servering så att smaker får satt sig och såsen blir lite tjockare.

Servera middagen med en enkel grönsalladMissa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

1 kommentar:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...