11 januari 2014

Potatiskroketter

 
Ibland är det roligt att lägga lite extra energi på att få en annan form på potatisen än dess egna vanliga form. Potatiskroketter är inte svåra att göra men tar bara lite mer tid. Kroketter kan egentligen ha den form du vill, men jag väljer att göra dem runda.

Om du läser ett originalrecept så står det säkert att du ska blanda i ägg i potatissmeten för att hålla ihop dem bättre. Men jag tycker inte det är behov för det. Det är viktigare hur du behandlar utsidan av kroketterna För om du inte har täckt utsidan ordentligt så vill de spricka när de ska friteras och innehållet flyter ut. Då hjälper det inte stort vad du har på insidan.Här står inte några exakta mängder i detta recept, men det som är viktigt är att potatismosen har en fast konsistens och ska kunna rullas till bollar. Använd därför mindre vätska.

Ingredienser till potatismoset:
Potatis
Mjölk, jag använder havremjölk
Smält smör, jag använder äkta mejerismör utan salt
Salt, jag använder himalayasalt
Mald vitpeppar

Ingredienser till panering:
Uppvispat ägg med lite vatten
Siktat dinkelmjöl
Evt. ströbröd

Neutral olja till fritering, jag använder rapsolja


Gör så här:
Koka potatisen mjuk och mosa eller använd en potatispress. Häll i lite smör och smaka av med salt och peppar. Späd sen med lite mjölk i taget tills du har en homogen massa med fast konsistens som går att rulla. Ställ moset att svalna.

När moset har svalnat, rulla kroketterna eller gör den form på kroketterna du vill ha. Lägg aluminiumsfolie på en bakplåt och lägg ut dina kroketter, för alla kroketterna bör förberedas på förhand så att det går snabbt när du ska fritera dem.
Rulla kroketterna först i mjöl, så i äggblandningen och till slut i mjöl eventuellt ströbröd. De blir snyggast om du använder ströbröd. Men det viktigtaste är att de är helt täckta av både ägg och det sista lagret med mjöl eller ströbröd.

Jag använder mig av ströbröd från eget hembakat bröd som har fått torka och smulas ned till ströbröd. Då vet jag att jag tål allt och att det inte innehåller någon överraskningar. På bilderna har jag använt bara mjöl.Häll olja i en tjockbottnad gryta med ungefär 2 gånger höjdmängd i grytan räknat efter storleken på dina kroketter. Låt oljan blir riktigt varm innan du börjar friteringen. Du kan prova med till exempel en bit bröd som ska bli gyllene i löpet av ca 20-30 sekunder när oljan är varm nog.

Fritera sen dina kroketter men ta inte i för många åt gången, så är det enklare att hålla den höga temperaturen på oljan. En annan bakplåt täcks med aluminiumsfolie och därefter med hushållspapper.

Efterhand som kroketterna är gyllene och färdiga lägg upp dem för att rinna av på hushållspapperet. Servera omgående när du är färdig med alla kroketterna.

Det är också gott att sätta till lite örtkryddor, chili eller andra kryddor som du gillar, beroende på vad du serverar.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurnerPrint Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Kroketter är ju sååå gottit :)
  /Kram Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enig med deg Annmi. Jag lägger i bland i lite finhackad chili, vitlök eller örter i potatismoset, Blir så gott :o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...