12 januari 2014

Hel, ugnsstekt kyckling i chilimarinad

 
Jag är uppväxt med söndagsmiddag. Som riktigt liten var det vår familj som besökte Mormor, men efter att den äldre generationen blev borta så samlades hela familjen hemma till en lite mer högtidlig middag. Efter att jag flyttade hem ifrån så blev det naturligt att komma hem till mina föräldrar på en söndagsmiddag, i vart fall om jag inte hade besökt dem tidigare under veckan.

Det var ju egentligen bra för en fattig student att i vart fall en gång i veckan få sig ett ordentligt skrovmål, speciellt i slutet av månaden då kosten var mer ensidig med makaroner och ost.

Jag reser över gränsen till Sverige för att köpa min kyckling eftersom jag vill ha KRAV-märkt kyckling. I dag finns det bara en enda KRAV-märkt kycklingproducent i Sverige, Bosarpkyckling i Skåne. Den säljs också under varumärket Änglamark. Jag vet att många Coop butiker säljer Bosarpskycklingen och jag köper den i Coop butiken i Strömstad som jag gärna besöker när jag tar turen över.Ingredienser:
1 Hel kyckling – jag väljer KRAV–märkt kyckling
1 apelsin
1 granatäpple
2-3 msk kylskåpskallt äkta smör utan salt
2 ½ dl soja, jag använder glutenfri soja
1 ½ dl neutral olja, jag använder rapsolja
½ dl palmsocker (kokosblomstsocker)
2 röda chili
3 vitlöksklyftor
1 rödlök
2-3 kvistar färsk rosmarin

Grönsaker efter smak och tycke. Jag har använt morötter, blomkål och rödlök. Jag väljer grönsaker jag hittar som är ekologiska.

I tillägg har jag sparris, rädisor och honungsbakade fikon.

Gör så här:
Börja med att blanda marinaden. Blanda soja, olja och palmsocker. Skär bort stjälken på chilin men ta inte bort kärnorna. Grovhacka chilin och lägg i marinaden.

Skala, krossa och finhacka vitlökarna och finhacka rödlöken. Lägg detta också i marinaden tillsammans med bladen från rosmarin. Ta inte med de grova stjälkarna.

Vid handtering av rå kyckling ska man vara extra noga med att man inte använder de samma redskapen till kycklingen som till andra ingredienser. Jag brukar också använda engångshandskar.
Skölj kycklingen noga och torka den torr med hushållspapper.

Försiktigt lyfter jag på skinnet på kycklingen utan att skinnet spricker så att jag får en ficka mellan själva kycklingen och skinnet. Var försiktig så att inte skinnet spricker för här ska senare smöret ligga.

Lägg kycklingen i en stor plastpåse och häll i marinaden. Nu är det enkelt att massera in marinad i kycklingen utan kladd. Lägg kycklingen kall i minst 3-4 timmar, gärna längre. Du kan med fördel göra detta dagen innan du ska tillaga kycklingen.Vänd och vrid på påsen och massera kycklingen några gånger med marinaden när den ligger kallt.
När det är dags för tillagningen ta fram smöret och använd till exempel en osthyvel för att hyvla tunna skivor med smör. Skivorna placeras under skinnet på kycklingen både bak och fram. Bind upp lår och vingar med ägnat mat hushållssnöre ungefär som du ser på bilden.

Ta fram granatäpplet och frigör kärnorna. Hälften av kärnorna läggs i resterande marinad. Resterande sparas till servering.

Dela apelsinen i två. Den ena halvan trycker du in i kycklingen som ett lock upp mot halsen med den köttiga sidan in i kycklingen. Med hjälp av en sked skedar du det mesta av chili, lök och granatäpple från marinaden in i kycklingen och tar den andra delen av apelsinen som ett lock. Tryck in apelsinen med den köttiga delen inåt. Lägg kycklingen på ett ugnssäkert fat och häll resten av marinaden över kycklingen.

Sätt kycklingen mitt i förvärmd ugn ca 175˚C.

Jag förbereder nu mina grönsaker. Jag har valt blomkål morot och rödlök. Skal och dela grönsakerna grovt. Efter att kycklingen har varit i ugnen ca en halvtimme tar jag ut och öser den med vätskan runt kycklingen. Placera grönsakerna runt kycklingen och sätt den tillbaka i ugnen.

Kycklingen behöver ca 1 ½ -2 timmar i ugnen beroende på hur stor den är och beroende på ugn. Ös kycklingen med jämna mellanrum. Har du för lite vätska, smält lite smör utan salt och pensla kycklingen med det. Kycklingen är klar när köttet är genomstekt där lårbenet är fäst vid kroppen och när köttsaften inte längre är rosa.

Vänd också på grönsakerna ett par gånger. Blir det några mörka partier på kycklingen, täck med aluminiumsfolie.

När kycklingen är klar lägg den att vila 15 minuter innan du delar den eller serverar. Glöm inte att ta bort hushållssnöret.
Jag använder marinaden i botten av formen till min sås. Sila av marinaden ned i en gryta, tillsätt lite grädde och eventuellt salt och peppar tills du är nöjd med smaken.

Jag serverar min kyckling med grönsakerna från ugnen, potatiskroketter och sås gjord på marinaden.
I tillägg har jag smörstekt sparris som jag tillagar i ugnen medan kycklingen vilar. Lägg sparrisen i ett ugnssäkert fat med lite osaltat smör, lite färsk citronsaft och en nypa salt. Gräddas ca 10 minuter.

I stället för en gelé eller lingonsylt serverar jag honungsbakade fikon. Dela de färska fikonen i två. Smörj på lite honung och en lite salt. Sätter också dem i ugnen i ca 10-15 minuter efter att jag har tagit ut kycklingen. I tillägg strör jag över resten av granatäpple över kycklingen vid servering och färska grönsaker, som i mitt tillfälle blev några milda rädisor.

I dag lyser solen över snöklädd skog och fjäll. Det får nog bli en söndagspromenad i solen.

Ha en skön söndag

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Så gott & dessa Söndagsmiddagar är jag oxå uppväxt med såå mysiga & goda...
  Vart har de tagit vägen!? Borde nog införa dem hihi

  /Kram vännen från ett snöigt Sverige

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du Annmi. Söndasgmiddag är nog inte lika självklart längre som när vi växte upp. Men det är så mysigt att samla familj och vänner runt maten, oavsett om det är söndagsmiddag eller inte. Ha en fin söndag.:o) / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...