4 januari 2014

Halvgrova hamburgerbröd gjord på dinkel

 
Nybakade hamburgarbröd går inte att jämföra med de du köper i butiken. Ett hamburgerbröd ska hålla strukturen även när det är fyllt med allsköns gott du vill ha i hamburgaren.

Jag väljer att göra mina hamburgerbröd på dinkel som är mer lättsmält och smakar så mycket bättre än de luftkuddarna till hamburgerbröd man köper i butiken.

När du bakar hamburgerbröd, passa på att göra dubbel sats som så har du extra att lägga i frysen. Då är det enkelt att ta fram det du behöver nästa gång du ska servera hamburgare.
Till 8 stora hamburgerbröd


Ingredienser:
3 tsk torrjäst
3 ¾ dl vatten 37˚C
1 tsk honung
2 msk olivolja
1 ½ tsk salt – jag använder himalayasalt
2 dl dinkel fullkornsmjöl
Ca 4 ½ - 5 dl siktat dinkelmjöl
Vatten till pensling
Sesamfrön till toppning – kan uteslutas om du vill ha hamburgerbröd utan sesamfrön.

Vill du ha ett hamburgerbröd som är med finare mjöl kan du använda enbart siktat dinkel. Du vill då behöva ca 9 dl siktat dinkelmjöl.

Gör så här:
Blanda ut jästen med lite av vattnet. Tillsätt sen resten av vattnet och honungen och rör runt tills honungen har löst sig.

Tillsätt olja och salt. Blanda i mjölet lite av gången tills du har en samlad deg utan att den är fast.

Eftersom dinkel inte tål den samma hårda behandlingen som vetemjöl, bakar jag mina bröd för hand och blandar min deg med en trägaffel eller liknande.

Ställ att jäsa under plast tills den är dubbel, ca 2 timmar.

Strö lite siktat dinkelmjöl på bakbordet och stjälp upp degen. Strö lite mjöl på degen. Degen skal inte knådas. Använd en bakskrapa eller kniv och dela upp degen i 8 delar. Dra ut varje del, rulla ihop och vik sen in ”kanterna” under bullen så att du på så vis får en rund och slät bulle.  För det går inte att rulla ihop bullarna. Om du kan rulla ihop bullarna har du antagligen för mycket mjöl. Om bullarna flyter ut och blir platta har du antagligen för lite mjöl.

Ställ att jäsa under plastfolie i ca 1 ½ timme. Passa på att inte plastfolien vilar på bullarna, utan bygg gärna upp med till exempel ett par köksglas i hörnen.

Grädda bröden gyllene mitt i ugnen på 225 ˚C i ca 10 minuter (beroende på ugn).

Lägg bröden för att svalna på bakgaller under torr handduk. Hamburgerbröden kan gärna frysas.Nu är de klara till att fyllas upp med det du gillar bäst i din hamburgare. Kanske min vegetariska hamburgare vill passa dig?


Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

1 kommentar:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...