10 januari 2014

Frusen yoghurtkaka

 
Som barn tyckte jag speciellt om att baka och hade en kokbok med bilder som jag vårdade ömt. Likväl var det ju en del fläckar i den när jag plockade fram den till min son när han ville börja stöka lite på köket. Men det stoppade vid att stöka. Han kunde tycka det var roligt en kort stund ibland, men det försvann det också. Nu är han vuxen och bor för sig själv. Klarar sig på köket men tycker inte det är så där jätteroligt att laga mat. Roligare att äta middag hemma hos mamma. Han blir inte kock i vart fall.

När jag får besök och ska bjuda på middag eller en fika så tillpassar jag mig gärna om någon har allergi eller av andra grunder inte kan äta vissa matvaror. Men inte annars. För de som kan äta får äta det som serveras. Och det är lika roligt varje gång när man får höra något sådant som ”är du säker på att det inte är kött?” eller ”men visst har du socker i, har du inte det?” I går bjöd jag på en frusen yoghurtkaka som föll i god smak. Den blir nästan som en yoghurt glasskaka och passar lika bra till fika som dessert.

För jag kom nämligen på att jag hade lite pepparkakor kvar efter julen. De som inte gick direkt i magen hamnade i kakan. Nu var vi inte så många som skulle fika så jag gjorde bara en liten kaka, men här kan du enkelt öka på mängderna om du vill göra den större.

Förbereder du kakan i kväll så är den färdig till kvällsfikan i morgon.
 Ingredienser:
40 g pepparkakor
30 g mandel
30 g fikon
50 g dadlar
1 - 1 ½ msk rapsolja
250 g tjock yoghurt, typ turkisk yoghurt
3 msk citronsaft
3 msk ljus agavesirap
1 krm äkta vaniljpulver
2 påsar Dr. Oetker vegegel (vegetariskt alternativ för gelatin)
2 dl vatten

Gör så här:
Lägg pepparkakor och mandlar matberdaren och kör det till smulor. Tillsätt dadlar och fikon och till slut lite olja åt gången tills allt är sönderdelat och det blir en degmassa.

Jag har använt en springform med löstagbar botten på ca Ø 20cm. Klä botten med bakplåtspapper och tryck ut degen i botten. Nagga degen helt ned till botten annars riskerar du att den blåser upp sig.

Grädda botten mitt i ugnen på 175˚C i ca  minuter.Ställ botten att svalna, men ta inte ut den av formen.

Vispa ihop yoghurt, citronsaft, vaniljpulver och agavesirap. Om du har mycket vassle i yoghurten bör du låta vasslen rinna av först. Enklast gör du det genom att häll yoghurten i ett kaffefilter och ställa den i en sil ett par timmar först.

Smaka av med eventuellt mer citron och agavesirap så att du blir nöjd med smaken.

Häll vegegel i kallt vatten och vispa ihop det väl. Ge den ett uppkok och häll sen vegegel blandningen varm i en fin stråle ned i yoghurten medan du vispar. Häll yoghurtblandningen i springformen på botten.

Lyft formen några centimeter och släpp den på bordet, så jämnar yoghurten ut sig på en gång i formen.


Ställ kakan i frysen i ett par timmar.

Ta ut kakan ca 15 minuter innan servering och lägg på frukt och bär du gillar. Jag använde mango och granatäpple.

Ha en skön fredag!
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

  1. Vegegel har jag aldrig sett. Tack för det. Min dotter är lite vegetarian o äter inte gelatin. Har läst din blogg hela förmidagen. Väldigt intressant. Har problem med magen så jag tänker fortsätta läsa. Ha entrevlig helg. Ewa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ewa - kul att du gillar min sida. Jag hoppas du hittar en del bra här både för din dotter och dig själv. Ha en riktigt trevlig helg du också :o) / Kicki

      Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...