13 januari 2014

Friterade räkor med sötsur sås - klassiker från 70-talet i nyttigare variant

 
I början på 70-tallet kom det en ny restaurang i stan´. En kinarestaurang som inbjöd till exotisk mat med friterade räkor, bläckfisk och musslor med sötsur sås, desserter med friterad banan och ananas och givetvis den klassiska ”tre små rätter”. Det blev trendigt att äta mer exotiskt och kinamat blev en hit.

Min mor gillade verkligen dessa nya smaker och blev överförtjust när hon hittade en kokbok med recept från hela världen som bland annat innehöll dessa kinesiska rätter.

Nu blev det kinesiskt mat hemma. Jag fick ansvar för den sötsura såsen. Hackade och mätte noga upp ingredienserna för att få den rätta smaken på den sötsura såsen som nog har mer betoning på söt än sur.

I dag vet jag att det inte har så mycket med de äkta smakerna från Kina att göra även om inspirationen kommer från de asiatiska länderna. Kinamat i Sverige är försvenskat för att passa ganen till många svenskar. Enda sättet att kunna konkurrera sig in på restaurang marknaden kan jag tro. Det gäller både kryddning og urval av grönsaker. Och vad jag vet så är det inte så mycket friterad banan med vaniljglass man äter till dessert i Kina. Det blir väl mest frukt om det blir någon form för dessert överhuvud taget

Jag vet inte var den där kokboken blev av sen, men jag har gjort den såsen så många gånger att det inte behövs en kokbok för att göra just den såsen. Kinamat eller inte så gillar jag friterade skaldjur och grönsaker tillsammans med just den sötsura såsen. Men för några år sen blev det slut på det eftersom jag nu inte äter bland annat raffinerat socker.

Helt till nu.

Denna helg fick jag verkligen lust på den sötsura såsen och blev så inspirerad till att experimentera mig fram till en sötsur sås som mest möjligt är lik den jag åt för snart 40 år sen.

Jag kan inte påstå att denna rätt är direkt basiskbildande. Men det är en nyttigare variant av ursprungsrecept.

För min del blev inte denna rätt huvudperson på middagsbordet , men det var stor lycka och seger även om jag fyllde tallriken mest med grönt.

För jag uppnådde mitt mål med experimentet… såsen kunde inte bli bättre…Andra ingredienser:
Skalade räkor eller andra skaldjur
Olika grönsaker

Ingredienser frityrsmet:
3 dl siktat dinkelmjöl
1 msk bakpulver - jag använder bakpulver med vinsten*
nypa salt
3 dl kallt vatten
Rapsolja till fritering

Ingredienser sötsur sås:
2 msk rapsolja
1 röd chili utan kärnor, ca 1 ½ msk finhackad
1 ½ dl vatten
1 dl palmsocker, kokosblomstsocker
½ dl äpplecidervinäger
1 msk soja, jag använder glutenfri
4 msk tomatpuré
Redning – jag använder arrowrot utblandat i lite vatten, som är naturligt glutenfri. Annan redning som passar är potatismjöl.

Evt ananasbitar

Gör frityrsmeten så här:
Har du riktigt isande kallt vatten från kranen så är det väldigt bra. Vi andra tar så kallt vatten vi kan få och sätter det sen i frysen 20 min för vi ska använda det,

Blanda de torra ingredienserna, Vispa ned det kalla vattnet. Ställ i kylskåpet minst 30 min.


Fritering:
Hetta upp olja i en tjockbottnad gryta. Du ska hälla upp så mycket olja att du kan beräkna att täcka räkan 1 ½ gång. Du kan använda matoljor som är ägnade till fritering, solrosolja eller rapsolja. Jag använder rapsolja eftersom jag inte tål alla oljor.

Testa att oljan är varm nog till fritering med att lägga i en bit bröd, eller droppa lite frityrsmet i grytan. Det skal bubbla upp på en gång och bli gyllne i löpet av en minut.

När oljan är varm. Ta ut frityrsmeten från kylen. Doppa räkorna i frityrsmeten. Räkorna ska vara helt täckt av frityrsmeten innan du lägger den i grytan.

Inte fritera för många räkor åt gången. Använd en hålslev för att fiska upp räkorna när de är färdiga och lägg dem på et fat med hushållspapper för att rinna av.


Gör såsen så här:
Finhacka chilin och stek den mjuk i oljan. Tillsätt de andra ingredienserna utom ananas. Låt såsen sjuda på svag till medium värme tills sockret har smält och såsen börjar bli lite simmig.
Red såsen till önskad konsistens.

Precis innan servering kan du tillsätta ca 1 dl färsk ananas delad i mindre bitar.

Jag använde inte ananas denna gång eftersom jag inte hittade någon ekologisk ananas.

Såsen är klar till servering.

Jag servera med nyttigare ris, hirs eller quinoa och en härlig sallad.

Välkommen till mitt 70-tals minne


* Bakpulver med vinsten använder jag eftersom jag inte tål vanligt bakpulver på grund av mitt kosthåll. I alla recept med detta bakpulver kan du använda vanligt bakpulver. 
Ska du köpa bakpulver med vinsten i Sverige så kan du förhöra dig på hälsobutiken. Det finns också att köpa på nätet på www.ekonaragavle.se som ligger i Gävle. 
I Norge finns bakpulvret att köpa i de flesta hälsokostbutiker. Har de inte på lager så kan de säkert ta in detta eftersom Helios har eget bakpulver med vinsten. Du kan läsa mer på www.helios.no
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

3 kommentarer:

 1. *Mumms** såå gottit fast...har helst currysås till hihi
  Ha en underbar dag/Kram Annmi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha ha... har aldrig provat med currysås till friterade räkor, men tror nog det är gott det också :o) / Kram Kicki

   Radera
  2. Har du inte,då tycker jag du ska göra det hihi Det är sååå gott :)
   /Kram igen

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...