3 januari 2014

Friterad auberginfrites eller auberginechips

 
Så är jag tillbaka i Norge igen efter en lång och skön semester med jul och nyårsfirande tillsammans med min familj.

Jag körde hem i god tid från mina föräldrars hem i går för att jag skulle hinna hem för att se våra svenska juniorspelare i hockey spela kvartsfinal mot Slovakien.

Jag kom hem, fick packat ur bilen, plockade in maten jag har köpt i Sverige och bänkade mig framför TV:n klar för en häftig match med vår juniorkillar.

I mitten på andra perioden säger kommentatorerna ”vi flyttar över sändningen kl. 21.00 till TV24”.

Vad för något? Vad sa ni nu?? TV24???

TV 24!!! Vad ska en stackars utlandssvensk göra som inte har parabol men är lycklig för att jag har svensk TV 1, 2 och 4. Inte kunde jag se resten av matchen på nätet heller - för jag bor inte i Sverige!!! Arrrgh….

Och Norge sänder ju knappast en juniormatch mellan Sverige och Slovakien efter att våra svenska killar slog Norge tvåsiffrigt i gruppspelet. Skal jag straffas för att våra killar spelar så bra?

Inte får jag se kvartsfinalen på lördag heller eftersom svensk TV3 ska sända den. Jag får hoppas att pojkarna slår ryssarna på lördag så att jag kan se finalen på söndag mellan då förhoppningsvis Sverige och då antingen Canada eller Finland. För den matchen ska visst gå på en kanal jag har.

Ja, ja… det hela resulterade i att jag gick på köket och gjorde mig en sallad. Till salladen ville jag ha något krispigt och det resulterade i mina friterade auberginefrites. Så då kom det något bra ut av situationen i alla fall.Om du skär auberginen i stavar så får du krispiga auberginefrites, men väljer du tunna aubergineskivor så blir det goda auberginechips som äts som snacks.

Ingredienser:
Aubergine
Salt – jag använder himalayasalt
Dinkelmjöl – jan använde siktat dinkelmjöl, men du kan gärna blanda i lite grövre mjöl i tillägg
Sesamfrön
Rapsolja till fritering

Gör så här:
Skär upp auberginen i önskad form. Du ska inte skala auberginen.

Lägg auberginen i en skål, sil eller durkslag. Häll på lite salt, blanda och låt auberginen stå i minst 30 minuter. Du ser ganska snart att auberginen ”svettas”. Detta gör du för att uppnå bäst möjlig smak och ta bort eventuell bitterhet samt att auberginen har enklare för att ta till sig andra smaker.

Skölj auberginen noga under rinnande vatten genom en sil eller durkslag så att du sköljer bort saltet.

I en skål blandar jag mjöl och sesamfrön. Du väljer själv hur mycket du vill ha. Jag tar nästan hälften med sesamfrön.

Doppa auberginen i mjölblandningen medan den fortfarande är fuktig så att du får ett jämnt lager av mjöl och sesamfrön. Har du någon bitar som börjat torka, skölj dem i lite vatten.

Hetta upp olja i en tjockbottnad gryta. För att ha full kontroll på det jag ska fritera häller jag upp ca 2-3 cm med olja i grytan.

När auberginen är friterad på ena sidan vänder jag dem med hjälp av en stekpincett eller hålslev.

När du friterar, tänk på att inte ha för mycket i grytan samtidigt. Lägger du i många kalla matvaror på en gång så sjunker temperaturen i grytan.

När auberginen är gyllene runt om, lägg upp den att rinna av på hushållspapper. Jag lägger hushållspapper på en plåt så att inte det ligger för mycket uppe på varandra när de ska rinna av. Då håller du spänsten bättre på det som är friterat.

Servera dem så fort du är färdig med friteringen.  Kanske detta blir fredagssnackset i dag.

Ha en skön fredag.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

4 kommentarer:

 1. Ser gott ut & så härligt att du haft det bra här i Sverige tillsammans med din familj <3 Så synd på matchen :(

  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har haft det väldigt bra i Sverige. Tiden går bara så fort varje gång. jo visst irriterar jag mig över att jag inte får se matchen, men kanske matchen sänds på radio. Jag får ju in svensk radio på nätet. Det må jag undersöka :o) Kram

   Radera
 2. Tack för dina härliga recept, det här kommer jag testa som mycket annat du bjuder in oss på.
  Ha en god fortsättning på nya året!
  Solveig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så glad jag blir Solveig - Tack :o)
   En god fortsättning på det nya året till dig också. / Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...