19 januari 2014

Citronglass (ägg,- laktos- och sockerfri)

 
Vi är i januari. Här hos mig ligger det väl en 15-20 cm snö på backen och det är väl kanske inte den tid på året när man vanligtvis pratar om glass.

Men just för att det är vinter så längtar jag till sommaren. Varma långa sommardagar. Och vad passar bättre än en frisk citronglass som ger drömmen om svensk sommar lite vingar i tankarna.

Just detta med glass tycker jag har varit lite problematisk att lösa. Eller nej det blev väl fel. Jag gör ju bananglass, på enbart banan och frukt & bärglass med bas av banan och avokado. Inte för att jag är en storätare när det gäller glass, men jag har saknat en riktig gräddglass. Det är där det har varit lite kinkigt.

Jag har provat mig fram och har haft en hel del misslyckanden. Eller jag kan väl kanske inte kalla det misslyckanden för alla mina försök har smakat bra. Men jag har inte varit helt nöjd. Men skam den som ger sig.

Detta är en riktigt god gräddglass som jag denna gång valde att göra med citron eftersom citron är basisk, och inte minst en av mina favoritsmaker.Mängden har jag tillpassat min lilla glassmaskin, men det är ju enkelt att öka mängden så att det
passar din glassmaskin elelr antal portioner du vill ha.

Ingredienser:
3 dl iMat havregrädde från Oatly 13 %
1 msk arrowrot (som är naturligt glutenfri)
3 msk färsk citronsaft från ekologisk citron
1 ½ msk ljus agavesirap
1 tsk äkta vaniljpulver
ca 1 krm rivet skal från en ekologisk citronGör så här:
Arrowrot blandas ut i ½ dl av grädden. Blanda väl så att de inte är några klumpar.

Resten av grädden och de andra ingredienserna hälls i en gryta. Ge blandningen ett uppkok och ta grytan bort från värmen.

(Ett litet tips. Använd ekologiska citroner. Det sitter så mycket gifter kvar i besprutade oekologiska citroner som du inte kan tvätta bort, hur gärna du än vill. Och ekologiska citroner smakar så mycket bättre.)

Vispa ned grädde/arrowrot blandningen. Häll det i en fin stråle samtidigt som du vispar.

Sätt grytan tillbaka på värmen och ge glassblandningen ännu ett uppkok. Sänk värmen och låt det sjuda på svag till medium värme ca 5-6 minuter. Vispa av och till.

Nu måste blandningen kallna och sätts i kylskåpet så snart den är kall nog. Låt blandningen stå kallt i 3-4 timmar.

Om du har glassmaskin så följer du bruksanvisningen på din glassmaskin. Har du inte glassmaskin häller du smeten i frystålig form för att frysa 3-4 timmar och du måste röra runt i glassen ca var 20:e-30:e minut annars vill glassen bli isig.Sen är glassen klar till servering. Jag roade mig med att lägga glassen i släta muffinsformar av silikon och serverade med frysta hallon.

Eller servera glassen direkt i citronskalen. Nu är ekologiska citroner mindre och en sats av glassen räcker fint till 2 citroner.

Skär av lite av botten på citronen, bara så att den står stadigt. Skär också av ett lock till citronglassen.

Skrapa ur fruktköttet med en lämplig kniv eller sked. Fyll upp citronskalet med glassen och ställ i frysen ett par timmar. Frys locket separat.

Glassen smakar bäst om du låter den stå i rumstemperatur 10 minuter innan servering.

Önskar dig en skön mys-pys söndag!

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Så gott det låter med Citronglass & så vackra foto <3
  /Söndagskram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Annmi! Det blev en riktigt god gräddglas. Är så nöjd med smaken. / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...