8 januari 2014

Basiskbildande avokadosallad med rostade kikärtor

 

”Jag ska ALDRIG mer äta korv! Jag ska nog aldrig mer äta kött heller, bara så ni vet det!”. Jag kom hem från skolan, tror det var i sjätte klass, kastade ifrån mig skolväskan och utryckte mina bestämda ALDRIG med en trotsig min till en förvånad mor som stod på köket.

Jag hade nämligen varit på skolutflykt tillsammans med klassen och vi skulle få se hur man gjorde korv. Detta gjorde ett så starkt intryck på mig den dagen att jag blev "märkt" för livet.

Det konstiga är att jag i dag inte helt kan svara på vad det var som gjorde detta intrycket eftersom jag inte kommer ihåg vad som skedde där på korvfabriken, men ändå griper det mig lika hårt i dag som den gången och jag har inte kunnat äta korv efter det.

Min alltid lika lugna och snarrådiga mor sa ”ja då får du börja fundera på vad du ska äta i stället för kött så att du får alla näringsämnen i dig”. Ja just det, den viktiga kostcirkeln.

Jag blev skickad till vårt lilla bibliotek – ja det fanns ju inte Internet - så biblioteket hjälpte mig att bli känt med begreppet Vegetarian. Vegetarian… mmm… tufft ord tyckte jag och läste allt jag kom över om ämnet.

Min far tyckte detta bara var trams och fasoner och jag överhörde en diskussion med min fars frustration och min mor som försvarade mig och tyckte att detta skulle de respektera och hjälpa mig med.

Jag kan ju inte låta bli att skratta lite när jag tänker på hur jag vände upp-och-ned på allt på sekunden, och min frustrerade far som tyckte det var hippiefasoner att inte äta kött.

Det var väl ett års tid som bara tanken på att äta kött, och då speciellt korv, fick mig att må dåligt eftersom jag såg denna korvtillverkning framför mig. Jag började senare äta rent kött, men ville inte äta blandningsprodukter. Det var väl en lättnad främst för min far som också han stod på köket ibland och lagade mat och tyckte detta med vegetarisk kost var svårt.

När jag flyttade hemifrån som 18-åring så gick kosten mer och mer över till vegetarisk kost igen, för det det var oavsett något som skedde den gången på korvfabriken som har satt en evig prägel hos mig. Jag har alltid ätit mycket fisk och fortsatte med det och i tillägg ägg och mjölkprodukter. Jag har på senare år lärt mig att det fanns ett namn för mig också - Demivegetarian (äter ägg, mejerivaror och fisk i tillägg till vegetarisk kost, och ibland kyckling).

Är jag fortfarande demivegetarian? Nja… jag äter ju vilt kött ett par tre gånger i året kanske, så jag får nog inte bära den titeln, men utöver det, så ja. Men är det så noga vad jag kallar mig? Jag äter för att må bra.Välj ekologiska grönsaker till salladen så långt du kan eftersom rester från bekämpningsmedlen i grönsakerna är syrabildande. Detta kan man inte tvätta bort.


Ingredienser i min sallad:
Sallad efter smak - jag använde romanosallad
2 avokado
1 röd paprika
1 stort knippe persilja – en stor handfull – jag använder helst bladpersilja
½ rödlök
Svarta oliver
Saften från 1 ekologisk citron
Nypa himalayasalt
Olivolja av bättre kvalité

Ingredienser till rostade kikärtor:
Kikärtor som du har kokt själv eller köpt färdigkokta
Himalayasalt
Grovmalen svartpeppar
Chilipulver eller en annan kryddsmak du gillar
Olivolja

Gör så här:
Strimla sallad, paprika och persilja. Gröp ur avokado med en sked och tärna upp fruktköttet. Skiva rödlöken i tunna ringar. Lägg allt i en skål och häll över saften från citronen, tillsätt saltet och blanda väl.

Du kan välja att blanda i lite olivolja redan nu, men jag brukar hälla olivolja över salladen när den ligger på tallriken. Salladen vill se mer fräsch ut om du förvarar den i kylskåpet över natten.

Kikärtorna sköljs genom en sil och får rinna av tills det mesta av vattnet är borta. Häll dem i en ugnsform, ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar och lite chilipulver.

Ställ formen mitt i förvärmd ugn på 200˚C och rosta i ca 30-40 minuter. Rör om ett par gånger under rostningen.

Låt kikärtorna svalna innan du lägger dem på salladen tillsammans med några svarta oliver. Avsluta med att droppa över olivoljan.

Vill du ha dina kikärtor lite mer krispiga så rosta dem på 225˚C i den samma tiden.

Ja detta är min lunch i dag. Vad ska du ha till lunch?
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner
Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Jag minns när vi kokade ägg när jag var liten & usch så hemskt - det pep från ett av äggen & till min stora förskräckelse när vi öppnade skalet var det en kyckling :(
  Det tog år innan jag åt ägg efter detta ....

  Salladen ser ljuvlig ut/Kram & Tack för receptet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :o)

   Ja du, vi är nog många som har en eller annan matupplevelse som inte är lika positiv. Måste ha varit rena skräckscenariot för dig som barn att hitta den kycklingen. / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...