12 december 2013

Vegetarisk Pressylta


12 dagar kvar till julafton och för varje dag som går så kan jag haka av ett recept på recept jullistan. Snart kan jag börja med de recept som inte kan frysas in eller som inte håller lika länge. Så ännu är det några punkter kvar.

Om du har missat något julrecept så hittar du hela samlingen med julrecept HÄR. Listan fylls på efterhand som recepten hamnar i bloggen.

I dag blir det pressylta. Säger man pressylta så tänker de flesta på en grisköttsylta. Men en pressylta säger ju egentligen mer om själva tillagningen än innehållet.

Ett skånskt julbord domineras av allt man kan göra med en gris. Så har det tidigare också varit på mitt julbord innan jag visste att jag inte tål griskött. Därför tycker jag det är extra härligt när jag kan göra alternativer som ger mig de smakerna jag kommer ihåg och som jag vill ha och ändå äta det som är bra för mig.
Till en stor pressylta på ca ½ kg behöver du:

Ingredienser för att koka bovetekornen:
4 dl hela bovetekorn
8 dl färdig grönsaksbuljong
5 hela kryddpepparkorn
5 hela vitpepparkorn
5 hela svartpepparkorn
2 lagerblad

Andra ingredienser:
1 liten gul lök eller ½ stor
1 stor morot - det mesta används till montering (läs i receptet)
¼ - ½ röd paprika
2 dl ost efter eget önske – jag använder min favoritost gjord på getmjölk, den franska Tomme de Chèvre.
1 ägg - jag använder KRAV-märkt ägg
1 ½ dl siktat dinkelmjöl – för en glutenfri variant använd majsmjöl
3 vitlöksklyftor
ca 1 msk torkad timjan
Salt – jag använder himalayasalt
Ca ½ tsk mald vitpeppar
Ca ½ tsk mald svartpeppar
Ca 1 ½ tsk mald kryddpeppar

Ca 2-3 msk hela kryddpepparkorn vid montering
Lagerblad till dekorering

Ca 2 liter färdig buljong + eventuellt extra vatten till kokning av pressyltan


Gör så här:
Skölj bovetekornen noga genom en sil.  Lägg bovetekorn och buljong i en gryta. Lägg pepparkornen i en kryddpåse, tesil eller liknande innan du lägger dem i grytan, så slipper du leta efter kryddorna när det är färdigkokt.

Ge bovetekornen ett uppkok och sänk sen värmen så att det sjuder på låg till medelvärme. Bovetekornen ska koka tills all vätska är borta. Rör om ett par gånger under kokningen.
När bovetekornen är färdig kokta ställ dem för att svalna. Ta bort lagerblad och pepparkorn, men inte kasta dem för vi ska använda dem igen senare i receptet.

Man behöver inte dekorera pressyltan så som jag har gjort, men jag tycker det är trevligt med lite färg eftersom bovete är grå i färgen.

Jag gör långa strimlor på moroten som jag sen delar på längden. Lägg dem till sidan och finhacka sedan ca 2 msk av moroten samt paprikan. Riv osten och riv eller finhacka löken.

Blanda den avsvalnade boveten med ost, morot, paprika, lök, salt, timjan och malda pepparkryddor samt pressad vitlök. Blanda väl och smaka av. Tillsätt mer kryddor om du tycker det behövs.

När du är nöjd med smaken blandar du i ägg och mjöl.

Nu till själva monteringen:

Blöt en kökshanduk och lägg ut den i en skål. Botten på skålen är det som vill bli toppen på syltan. Jag lägger först några lagerblad i botten och därefter mina morotsstrimlor. Änden på strimlorna startar på lagerbladen så blir det en osynlig skarv. Lagerblad och morotsstrimlor är till för att ge en snyggare sylta.
Lägg i en del av bovetemassan i botten och platta till den. Krossa de hela kryddpepparkornen lätt och strö ett litet lager ovanpå. Lägg därefter mer bovetemassa och pepparkorn tills allt ligger i handduken i skålen.

Samla ihop kanterna på handuken och strama till. Öppna upp handduken igen och du ser att morotsändarna har lagt sig snyggt över syltan. Ligger de inte helt snyggt så rättar du enkelt till dem- När du är nöjd drar du ihop handduken igen, stramar till och låser den med hushållsnöre.Koka upp buljongen och tillsätt de lagerblad och pepparkorn du sparade när du kokade bovetegrynen. Jag sänker värmen så att det bara står och sjuder och lägger sen ned hela syltan i grytan. Vätskan ska täcka hela syltan, så tillsätt mer vatten om det inte är nog med vätska.
 
Låt syltan sjuda sakta under lock i ca 45-60 minuter. Ta sen upp den och lägg att svalna. Inte ta av handduken förrän syltan är helt kall. Låt den gärna stå i kylskåpet med handduken ett dygn efter att den kallnat, bara kom ihåg att lägga plastfolie runt.


Syltan är sen klar till servering och smakar ljuvligt tillsammans
med rödbetor, rödbetssallad eller senap. Servera den hel med lite dekoration - jag dekorerar med lite morot runt syltan, eller lägg upp några snygga skivor.Syltan kan absolut frysas.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...