10 december 2013

Syrlig Marmeladkonfekt med granatäpple

 
Marmeladkonfekt är kanske något som vi svenskar mest känner igen från alla sommarens marknader där det ofta säljs som marknadskarameller. Mer kanske den söta sorten.

Första gången jag gjorde marmeladkonfekt, för så där väldigt länge sedan medan jag fortfarande åt socker, så insåg jag ganska chockerande att konfekten innehåller bara socker och smaktillsats. En riktig socker – och kaloribomb.

Men jag tänkte nu att jag skulle göra ett alternativ och plockade glad i hågen fram min ”söta” lilla kokbok som bara innehåller recept på godis, karameller och konfekt, eftersom författaren ger en del recept som är sockerfria i tillägg och tänkte att det måste ju finnas ett nyttigare alternativ.

Det första jag läser är: ”... kan inte göras med andra alternativa sötningsmedel”… Vad? Så kan man väl inte skriva, inte till mig (för det var ju till mig det var skrevet). Klart att det ska gå att göra även om man inte använder tonvis av socker… eller?

Ja, resultatet ser ni på bilden. Det går, men är inte helt sockerfritt eftersom jag använder Certo fruktpektin som innehåller lite socker - och konserveringsmedel. Så denna marmeladkonfekt är inte för de som har en 100 % basisk kost.

Men för oss andra så blev detta en fantastisk och mycket nyttigare fruktkonfekt  med lågt GI.
Jag valde granatäpple av flera grunder - smaken är syrlig och söt på en gång – innehåller massa pektin – och granatäpple är i grunden basisk bildande.

Receptet fungerar bra att göra med bär och andra frukter som innehåller mycket pektin. Har den mindre pektin så kan du tillsätta lite mer Certo.

Ingredienser:
1 liter granatäpplejuice – köp färdig juice som inte är från koncentrat eller gör din egen granatäpplejuce
3 msk Certo fruktpektinpulver
Kokosflingor

Gör så här:
Häll juicen i en tjockbottnad gryta. Häll i pektinpulveret och vispa tills pulvret är upplöst. Koka upp blandningen. Sänk värmen så att det sjuder sakta.

Använd en termometer så att du ser att blandningen kommer upp i ca 120˚C. Rör om av och till. Ju mer den tjocknar ju oftare rör du i blandningen.

Förbered en form som tåler hög värme i storlek ca 20 x 15 cm, tar du en större får du tunnare bitar och en mindre så får du tjockare bitar. Enkel matematik.

Klä formen med bakplåtspapper och häll i blandningen. Använd en slickepott så att du får med dig allt och använd den också till att jämna ut blandningen.

Ställ formen att svalna. När konfekten är kall så kan du lyfta upp den i ett stycke från formen.

Använd en bra sax och klipp konfekten i önskade bitar. Häll kokosflingor på et fat och vänd bitarna i kokosflingorna.

Ja sen var vi klara.

Jag måste ju berätta för er som inte vet. På danska har marmeladkonfekt världens skönaste namn: Frugtflæsk (fruktfläsk).

Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner


Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Så gott & vackra <3
  /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. De är väldigt goda. Måste nog göra fler för dessa räcker nog inte till jul... hihi /Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...