19 december 2013

Strömming i yoghurt-örtsås


Utom klassisk inlagd strömming som jag la ut recept på i går så vil det på årets julbord bli denna härliga yoghurtinläggning med strömming. 

Det som är bra med detta recept är att du väljer själv de örter du gillar bäst och skapar din egen twist på smaken. I min örtsås hitta du dill, persilja och basilika. Gillar du vitlök så ger det extra sting på strömmingen. Du kan givetvis använda laktosfri yoghurt.

Så här är det bara att experimentera. Och vill du inte experimentera så kan du alltid följa receptet.

Ingredienser:
300 g strömming

Lag 1:
2 dl vatten
2 dl äpplecidervinäger
1 ½ msk salt – jag använder himalayasalt

Lag 2:
4 dl matyoghurt - jag använder en fastare yoghurt som turkisk eller grekisk yoghurt.
2 dl finhackad färsk dill
2 dl finhackad färsk persilja
2 dl finhackad färsk basilika
3 msk finhackad purjolök
2-3 msk äpplecidervinäger
2-3 msk citronsaft
2 msk rivet skal från citron
Salt – jag använder himalayasalt
Mald vitpeppar
Ev. vitlök om du gillar det

Gör så här:
Lägg strömmingen i frysen och låt den frysa i 2-3 dagar. Samma dag som strömmingen går i frysen gör jag lag 2.


 

Blanda alla ingredienser till lag 2 och ställ i kylskåpet ett dygn. Smaka av och tillsätt eventuellt mer salt, peppar, citronsaft och äpplecidervinäger efter smak. Tillsätter du mer kryddor så smaka av den nästa dag igen. Är du nöjd med smaken så kan den bara vila i kylen tills du tar fram strömmingen.

Du kan gärna lägga till andra örter eller fler sorters örter som du gillar. Det är gott med mycket örter till strömmingen. Och gillar du vitlök så kan du finhacka eller pressa ned en eller två vitlöksklyftor i tillägg.

När strömmingen har tinat gör du lag 1 och lägger i strömmingen. Här vill strömmingen bli liknande som gravad, men jag undviker socker. Strömmingen ska nu stå kallt i ett dygn i lag 1. Lägg strömmingen i en plastpåse eller en burk med tätslutande lock så att du kan vända på strömmingen ett par gånger under dygnet utan att behöva röra runt.Efter ett dygn tar du fram strömmingen och tar av skinnet. Det gör du enklast genom att böja strömmingen på längden på den sidan det inte är skinn och dra av filéerna från skinnet. Lägg filéerna på hushålspapper för att torka.

 
Vänd sen försiktig ned strömmingen i lag 2 och låt den stå 1-2 dygn innan servering.

Nu blir den lagom färdig till sillbordet på julafton.Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...