30 december 2013

Shiratakinudlar

 
Jag har hittat en produkt som är ny for mig men som jag har förstått inte är nytt i Sverige. Har du hört talas om Shiratakinudlar?

Jag köpte dem på vinst och förlust hoppades att det var nudlar jag kan äta. Nu har jag efteråt suttit på nätet och googlat för att lära mig mest möjlig om produktet.

Det första jag behövde veta: Var ligger de på den basiskbildande matlistan?

Jag blev väldigt glad när jag fann ut av att nudlarna är basiskbildande. Används en hel del i asiatiska länder. Nudlarna är tunna nästan genomskinliga och neutrala i smaken vilket gör att de passar till det mesta. De tillverkas av vatten och ett mjöl som kallas konjaksmjöl, som utvinns från en växt som heter Konjakknölkalla (Amorphophallus konjac).


Knölkallasläktet har ca 170 arter och är i huvudsak tropiska. De är fleråriga örter med knölar som
producerar ett blad med flera flikar. De flesta arterna har illaluktande blommor, men det finns andra som doftar morot, anis, choklad, citronlikt eller fruktigt.


Jag försökte hitta en bild på en konjakknölsblomma på nätet som jag fick lov att låna, men klarade tyvärr inte det. Men jag hittade en av de andra blommorna från knölkallasläktet, Amorphophallus titanum, som var ganska imponerande. Bilden kommer från de fria bilderna på Wiikipedia, bildansvarlig Galawebdesign.

Visst är den vacker?


Från konjakknölkallan utvinner man konjakgummi (konjakglukomannan) som är en vattenlöslig hydrokolloidsom. Förutom att man gör nudlar av konjakgummi så används konjakgummi också som veganersättning för vanligt gelatin.När man gör nudlar av konjaksgummi kallas de för Shirataki och namnet betyder ”trådkonjak”. Konjakgummi har nästan inga kalorier men har ett mycket högt fiberinnehåll.

Jag hittade nudlarna på Coop och ser på hemsidan till leverantören att de också säljs på Hemköp och ICA.Så nu är det bara fantasin som stoppar. Blanda nudlar i sallader, wokgrytan eller som tillbehör till andra rätter. Fantastiskt när du kan tillsätta goda såser som ger smak på nudlarna. De kan stekas och värmas eller ätas kalla. Som sagt, det är bara fantasin som stoppar.
Missa inte nya inlägg och recept. Följ min blogg matkick.com och få nya inlägg på mail. Skriv din e-post adress i rutan under:


Delivered by FeedBurner

Print Friendly and PDFPrint Friendly

2 kommentarer:

 1. Jättevacker blomma <3
  Ärligt så har jag aldrig ätit nudlar hijhi

  Gott slut på 2013 /Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är den vacker :o) Nudlar kan användas till allt möjligt och är väldigt vanligt i asiatisk mat. / Kram Kicki

   Radera

Tack för ditt besök. Jag hoppas du gillar mitt inlägg/recept. Kanske du hittar fler recept här som intresserar dig.

Har du frågor eller bara vill lämna en kommentar så vill det glädja mig oerhört mycket - mer än du anar....

I perioder är jag tyvärr inte lika aktiv i bloggen längre på grund av min nya livssituation. Men det betyder inte att bloggen är nedlagd. Det är bättre med få bra inlägg än många utan mening :o) / Kicki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...